Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа се търгува около 70 евро/MWh след първоначално поскъпване с близо 8%

Снимка: Ройтерс

Природният газ в Европа стартира търговия през новата седмица с резки ценови колебания, докато търговците се опитват да балансират между ефектите от топлата зима и необходимостта да поддържат цените достатъчно високи, за да поддържат вноса на втечнен газ (LNG).

Фчърсите на нидерландския газ хъб TTF с доставка през февруари поскъпнаха първоначално с близо 8% към 75 евро за мегаватчас, преди обаче да се върнат обратно към прага от 70 евро, който беше в сила преди началото на руската инвазия в Украйна.

Продължителните необичайно високи температури през зимата ограничиха търсенето на отопление и гарантираха, че запасите в газохранилищата остават по-високи от нормалното. Рекордният внос на втечнен природен газ, нарастването на възобновяемия капацитет, а именно от вятърна енергия в Германия, по-ниското потребление и мерките за пестене на енергия помогнаха складовете да бъдат пълни.

Газохранилищата в Европа са пълни средно на 83,18% към 7 януари, доста над петгодишната сезонна норма от 70%. В Германия са пълни на около 91,1%.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Но с цени, които спаднаха наполовина през последния месец, някои участници на пазара са загрижени, че прекалено поевтиняване на синьото гориво може да намали втечнения газ за Европа за сметка на Азия.

Докато Европа премина през най-лошото от своята безпрецедентна енергийна криза, която доведе до инфлационна спирала и набъбване на потребителските сметки, голяма част от зимата остава пред стария континент. Вносът на втечнен природен газ (LNG) е от решаващо значение за заместването на част от изгубените доставки на руски газ, но по-ниските цени означават, че вече е по-изгодно за продавачите от САЩ да изпращат през февруари и март товари до Азия, което би постави Европа под риск, ако има по-сериозно застудяване в края на зимата.

"В крайна сметка Европа трябва да привлече LNG товари през тази година, за да замени руските доставки", посочи пред агенция Блумбърг Симоне Тури, ръководител на западноевропейската структурирана търговия в швейцарския енергиен търговец MET International.

Евтиният газ също така може отново да увеличи потреблението му в Европа, ситуация, която политиците се стремят да избегнат. За европейските индустрии по-ниските цени означават, че някои фабрики могат да започнат работа отново, посочи Тури. Но задаващата се рецесия може "да ограничи нарастването на търсенето", добави той.

"Участниците на пазара смятат, че европейският газов баланс не е достатъчно удобен, за да си позволи значителен тласък в търсенето на газ за производство на електроенергия, особено като се има предвид, че спадът на цените може също така да предизвика рестартиране на част от индустриалното търсене“, отбеляза EnergyScan, платформа за анализ на енергийния гигант Engie.

За сега предлагането е изобилно. Потоците на норвежки газ към Европа се увеличиха до най-високите си стойности от април, тъй като държави като Германия разчитаха на скандинавците, за да запълнят празнините, оставени от намалените руски доставки.

Поне до средата на февруари се прогнозират температури над средните за този зимен период на годината.

Сутрешното рязко поскъпване на газ към 75 евро за мегаватчас беше отчасти провокирано и от новината, че товарен кораб е заседнал в Суецкия канал. Това прекъсна, но само за кратко, трафика по водния път, който е жизненоважен за търговията с втечнен природен газ от Катар до Европа, като сега се очакват само малки забавяния на транзита през канала, след като товарният кораб беше изтеглен от влекачи.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна