Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНО е първата партия, подала документи за участие в изборите на 2 април

2
Снимка: Мария Филева

Първата партия, подала документи за участие в предсрочните парламентарни избори, е Българско национално обединение (БНО).

Очакваме да сме изненадата на този вот и да объркаме сметките, заяви председателят на формацията Георги Георгиев.

"Това, което виждаме, е, че повече от година и половина има политически колапс – от избори в избори. Това е така, защото на хората вече им омръзна да идват всякакви месии – харвардски, други, трети, пети, всеки идва и се случва едно и също в тази държава. Затова има над 60%, които не гласуват, над 7, които отиват специално до урните, за да подкрепят "не гласувам за никой". Затова се надяваме този път да гласуват хората за БНО, за да можем да им объркаме сметките", каза Георги Георгиев, който през 2021-ва предостави регистрацията на своята партия, за да може "Българско лято" – формацията на бизнесмена Васил Божков, да участва на тогавашните предсрочни избори. 

БНО е внесла 3026 подписа в Централна избирателна комисия (ЦИК), която от днес приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. 

Срокът за подаване на документи в ЦИК е до 17 часа на 15 февруари. Кандидатите за участие във вота трябва да представят подписка с минимум 2500 подкрепящи ги гласоподаватели, заверени финансови отчети, удостоверение за актуално състояние и внесен депозит по сметка на БНБ. Получават регистрация едва след като бъде извършена проверка на валидността на подписите. Предимството на подалите документи първи е, че ако има дублиране в данните на подписалите се, те се зачитат на първите по време. 

Репортаж на Мария Филева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Мария Филева

По публикацията работиха: Николай Петров, Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна