Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леденият, лендарт кръст, в който се вижда и драма, и надежда

Макар и с известно изчакване, лендарт проектът на кюстендилския учител и художник Евгени Серафимов и неговата школа „Новите майстори“ видя бял свят и предизвика много фотографи да направят ефектни снимки този уикенд.

Мястото е язовир „Валого“, а арт инсталацията „с нулев отпечатък“ зависеше изцяло от природата – както от създаването, така и продължителността на живот.

Идеята на Серафимов беше леденият кръст да бъде представен точно на Богоявление, но тогава температурите не позволиха да се проведе артистичната проява.

„Всъщност, аз днес си дадох сметка, че водата в Кюстендилско замръзна точно когато се разтресе земята в Турция. И ние можахме да направим този кръст именно по същото време. Приемам го наистина като един знак свише и посвещавам тази ледена скулптура на всички жертви. Да е като лъч светлина над цялата тая мъка. Идеята на този лендарт, на това изкуство е именно надеждата - като вяра, като кръст. Водата - това е животът на нашата планета“, отбеляза пред Радио София артистът.

В събота неговата инсталация е предизвикала много фотографи да хванат апаратите, получил се е импровизиран фотопленер.

Така творбата е заживяла свой собствен живот – всеки фотограф е надградил ледения кръст по свой собствен начин – един го е видял по-драматично, друг по-импресионистично.

В някои се чувства много силно надеждата, в някои - разочарованието, че ще стопи“, допълни Серафимов.

Художникът има идеи и за други лендарт творби, свързани с 3-метровия кръст, който засега остава в язовира.

Ледът в него все още блести, топи се и създава цветни, красиви, неповторими картини на фона на залеза или изгрева. Образува се висулки, появяват се нови форми

Вижте го, докато не се е затоплило.

Снимки: Евгени Серафимов

Вижте още:

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени