Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Искам бебе":

Все повече хора между 25 и 35 години имат сериозно нарушена репродуктивна функция

Снимка: БГНЕС

Изследванията на хормона за оценка на яйчниковия резерв при жените и на спермограмата при мъжете да станат част от ежегодните профилактични прегледи за хората между 18 и 35 години и да се заплащат от Здравната каса. Това предложение изпрати до здравното министерство в началото на седмицата омбудсманът Диана Ковачева. 

От ведомството съобщиха за "Хоризонт", че предложението е дошло в края на януари и от фондация "Искам бебе", и вече се обсъжда с медицински специалисти и здравни експерти дали е възможно и целесъобразно тези изследвания да влязат в профилактичния пакет на здравноосигурените у нас. 

Все повече хора на възраст от 25 до 35 години имат сериозно нарушена репродуктивна функция. Това показват наблюдения на екипа на фондация "Искам бебе", които подкрепят двойки с репродуктивни проблеми. Наблюденията са от последните пет години, разказа Мария Янева, председател на фондацията. Затова оттам смятат, че изследванията за репродуктивност трябва да се правят редовно в младата възраст на жената и на мъжа.  

При жените антимюлеровият хормон, който показва яйчниковия резерв, е сред основните фактори при кандидатстване за финансиране на ин витро процедури от Центъра за асистирана репродукция. По данни на фондацията изследването на този хормон в момента струва средно около 50 лева. Ако бъде включено в годишния профилактичен пакет, заплащан от Здравната каса за жени от 18 до 35 години, би дало добър поглед за планиране на раждане, а при наличие на проблем да се намери решение навреме. 

Мария Янева припомни резултатите от национално представително социологическо проучване, проведено преди две години, които показват, че възрастовата граница за раждане на първо дете в София е 30 години и половина. Друг резултат е нарастване на двойките със стерилитет – от 145 хиляди през 2014-та година на 290 хиляди през 2021-ва. В същото време тенденцията е към фондацията да се обръщат двойки, които искат да станат родители след навършване на 40 години.  

Дали изследванията за репродуктивните способности на младите хора ще се поемат от Здравната каса зависи от здравното министерство, което трябва да подготви нормативни промени. Това ще се случи, след като експерти кажат дали това е целесъобразно и какви са очакваните резултати от разширяването на профилактичния пакет на българите. 

Междувременно фондация "Искам бебе" и БТА започнаха кампанията "Родители навреме". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна