Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организаторите на конкурса за непрофесионалисти "Вивапиано" отправят предизвикателство и към цигуларите

На 8 и 9 април в София ще се проведе 12-ото издание на Международния конкурс за пианисти – непрофесионалисти „Вивапиано“ /Vivapiano International Piano Competition/.

Както във всички предишни издания, в него могат да се включат изпълнители, за които музиката е хоби - без възрастови ограничения.

Създателката на музикалния форум - пианистката проф. д-р Даниела Дикова - разказа в предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт", че новост тази година е добавянето на конкурса за цигулари Viva Violin, създаден съвместно с доц. д-р Галина Койчева и Радмила Петрова-Кръстева. Това е продължение на линията за приобщаване на други инструменти в рамките на Vivapiano - като Vivakordeon през 2019 г. и Vivavoce  – изданията за оперни певци, които се проведоха няколко пъти досега.

"Viva Violin ще се проведе в две категории – за любители и за изпълнители, решили професионално да се занимават с музика" – разказа Радмила Петрова-Кръстева, организатор на конкурса за цигулари, преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ - домакин на събитието.

Срокът за подаване на документи за двата конкурса е 24 март 2023 г.

Проф. д-р Даниела Дикова и Радмила Петрова-Кръстева разказаха подробности за организацията в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна