Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в УНСС

Проф. Димитър Димитров: Искаме УНСС да стане културен център в Студентски град

Снимка: Силвия Великова

Ректорското ръководство и преподавателите от Университета за национално и световно стопанство посрещат днес ученици от няколко столични училища, които ще имат възможност да разберат от първо лице какво предлага най-големият бизнес университет в България, да получат отговори по интересуващите ги въпроси и да разгледат академичната сграда. Учениците ще са част и от откриването в рамките на първия ден от университетската седмица на книгата. Те ще могат да посетят щандовете с книги, както и да присъстват на някои от представянията им. 

Пред БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров посочи, че няколко пъти годишно правят дни на отворените врати в университета. Миналата година университетът е посетен дори от група второкласници.

"Това е част от възпитанието към една по-различна култура, която те не винаги виждат в училище", посочи той в предаването "Преди всички".

"Искаме университетът да показва култура, да излъчва култура. Ковид-ът малко ни попречи в тази посока. Имахме театрални постановки, филмови постановки. /.../ Идеята ни е университетът да стане културен център в Студентски град. Там липсват подобни неща. /.../ Има поредица от събития в нашия университет. Искаме и целият Студентски град да бъде един такъв културен център, а не само да бъде известен с дискотеките", коментира ректорът.

Проф. Димитров посочи, че Седмицата на книгата се провежда за трети път. По думите му към събитието има голям интерес. 

Предоставяме щандовете безплатно, каза той и добави, че са предвидени много представяния на книги. "Ще се представят не само академични издания, но и художествена литература", отбеляза проф. Димитров и добави, че това са нови книги. 

Ректорът изтъкна също, че кандидат-студентската кампания върви нормално. По думите му имат добро взаимодействие със средните училища:
 
"Връзката средно образование - университет - завършване - бизнес мисля, че върви добре". 

Проф. Димитров коментира и войната в Украйна. Според него страната ни трябва да има предпазлива позиция по отношение на даването на оръжие на Украйна и надеждите за превъоръжаване. Освен това трябва да има и редовно правителство за тези въпроси, посочи той. 

По думите му заплахата с ядрено оръжие е "някаква супер червена граница". По думите му това се превърна в дългопродължаващ конфликт. 

"Една от стратегиите за неприемането на Украйна в НАТО е да има жив конфлит някъде, което блокира всякакви разширения и в ЕС, и към НАТО. Може би това е сегашната стратегия", коментира проф. Димитър Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени