Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на земеделци и в община Ветрино

Протест се състоя днес по обяд в община Ветрино, където се събраха земеделци и граждани. Той е част от протестната акция на земеделците в двете общини – Вълчи дол и Ветрино. По същото време протест имаше и в община Вълчи дол. 

Земеделците във Ветрино се разположиха на кръстовището на разклона за пътя за Провадия, на влизане в селото.

Около 30-ина селскостопански машини бяха разположени от двете страни на пътя, разказа в интервю за Радио Варна Красимира Катинчарова – председател на управителния съвет на екологично сдружение „Човек, природа, живот“. Движението не е било изцяло спряно, а само частично, когато протестиращите – земеделци и граждани, са пресичали пътното платно, обясни тя. 

Поводът за протеста на земеделците и от двете общини не е един, а са общо три. Земеделците протестират срещу евтиния внос на украинско зърно. Родната продукция залежава по складовете заради безконтролния евтин и нерегламентиран внос.Хората протестират и срещу стратегическия план за развитие на земеделието, който не е съобразен с климатичните условия в страната ни.

Най-важната и основна причина за недоволството е срещу намерението за изграждане на голям ветрогенераторен парк в плодородна земя на територията на двете общини. Вибрации, шум, бетониране на плодородна земя са само част от негативните последици след изграждането на ВЕИ парк.
"Едно от най-важните искания на земеделците от Северна Добруджа е такива съоръжения да не бъдат изграждани върху обработваема плодородна земя.", заяви Катинчарова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна