Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов протест срещу ВЕИ парк във Вълчи дол

| обновено на 27.03.23 в 09:38
2
Изглед от Вълчи дол към турбините с съседното селище - Суворово

Протест на земеделски производители и граждани от община Вълчи дол ще се проведе днес, 27 март 2023 г., от 10,00 до 14,00 часа. Те ще изразят за пореден път несъгласието си да бъде изграден ветропарк върху обработваеми земеделски земи на територията на Община Вълчи дол. Протести имаше още в началото на декември м.г, когато в общината беше внесено инвестоиционното предложение за парк с 50 турбини.

Смятаме, че е абсолютна грешка да се инвестира такъв проект върху обработваеми земи най-висока категория – първа, втора и трета. Коментира за Радио Варна земеделецът Преслав Петров. Той допълни, че по същото време протест срещу ВЕИ парк ще има и в съседната община - Ветрино, където хората ще се съберат на кръстовищата за Айтоския проход и за Неофит Рилски. Няма да допуснем протестът да се политизира, категоричен беше Петров.

Земеделец: Абсолютна грешка да се инвестира такъв проект върху обработваеми земи най-висока категория – първа, втора и трета

Мислим да поведем инициатива към управляващите да променят за Закона за опазване на земеделските земи. Съобразно този закон ветрогенераторите могат да се издигат на абсолютно всякаква земя. Докато при фотоволтаичните централи има ограничение – да са само върху земи седма категория и нагоре, допълни Петров. Защо не е направено това и за ветрогенераторните паркове, риторично попита земеделецът.

Става въпрос за 50 броя ветрогенератори с 4 подстанции. Турбините ще са рвапределени в землищата на селата Добротич -15, Искър -11, Калоян- 7, Михалич и Изворово по 6, Есеница- 5 броя.

Протест срещу изграждането на ветропарк имаше и на 19-ти януари, когато на извънредна заседание Общинския съвет във Вълчи дол одобри издаването на подробен устройствен план за строителство (ПУП) по инвестиционното предложение на „Добротич уинд“АД.

Добротич уинд АД: Няма конфликт между вятърните паркове и земеделието

Тази сутрин в редакцията на Радио Варна получихме и писмо с позицията на Добротич уинд АД във връзка с протест на земеделски стопани в Община Вълчи дол, която публикуваме без редакторска намеса. От фирмата изпратиха и аудио файл , в който Севда Йончева, отговаряща за развитието на инвестиционното намерение във Вълчи Дол също коментира протеста по-долу:
Няма конфликт между вятърните паркове и земеделието. От десетки години те съжителстват в хармония и в България и по света. Най-големият проблем на земеделието са климатичните промени –суша и наводнения. А производството на електроенергия от вятър е сред най-чистите и заема най-малко земя. Така че ние сме съмишленици на земеделците. Общата задача на медиите, институциите и бизнеса е да представят научните факти, за да не се насаждат неоснователни страхове сред обществото.

Протестиращите и селскостопанските машини днес ще бъдат разположени на Републикански път 2702, кръстовището за селата Генерал Киселово и Брестак на територията община Вълчи дол и входа на град Вълчи дол, бензиностанция "Радиан".

По публикацията работи: Мариела Димитрова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Главният прокурор Иван Гешев

ВСС разглежда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Правосъдният министър ще внесе точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев на заседанието на ВСС на 8 юни. Това обяви самият Славов в сряда, за когото заседанието на ВСС ще бъде първото в ролята му на министър на правосъдието, предаде БГНЕС. В четвъртък пленумът на Висшия съдебен съвет ще започне дебата за предсрочното освобождаване на Иван..

публикувано на 07.06.23 в 19:48

Утре в ОбС-Пловдив ще дебатират за Панаира

Апелативният съд остави без разглеждане жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението на Окръжния съд, което разпореди акциите на община Варна да се впишат в капитала на „Пълдин туринвест“, предаде Радио Пловдив. Това е последната стъпка, с която Георги Гергов ще придобие 79% от собствеността върху Международен панаир – Пловдив. От агенцията..

обновено на 07.06.23 в 18:36

Пожар в двора на къща в центъра на Варна задими района (СНИМКИ)

Запалени строителни отпадъци в двора на къща на бул. "Мария Луиза" във Варна предизвикаха пожар, съобщиха от полицията. Няма пострадали.  Два екипа на пожарната са били изпратени на мястото на инцидента и са потушили пламъците. Районът е задимен. Трафикът е затруднен.

обновено на 07.06.23 в 18:24

Правителството назначи Румен Спецов за изпълнителен директор на НАП

Румен Спецов се връща като ръководител на Националната агенция за приходите, реши правителството, предаде БНР. Спецов бе назначен при редовния кабинет "Петков" и освободен от служебното правителство на Гълъб Донев. От днес Румен Спецов отново е назначен за изпълнителен директор на НАП, а досегашният ръководител на ведомството Борис Михайлов,..

публикувано на 07.06.23 в 17:05
Богомил Манчев

Богомил Манчев: Цената на тока трябва да бъде три пъти по-висока

В България има изкуствена неправилна система за определяне на цената на електрическата енергия, която от 2021 година е подтискана и води до обезкървяване на енергетиката ни. Цената трябва да е трикратно по-висока. Това заяви във Варна Богомил Манчев - председател на Българския атомен форум, който се провежда в морската столица. По думите му над 10..

обновено на 07.06.23 в 16:48

Трус от близо 5 по Рихтер край Пловдив

Трус бе усетен в София в 15.30 ч.  Земетресението бе усетено за 15 секунди. Магнитудът на труса е 4,9 по Рихтер, епицентърът е на 145 км югоизточно от София и на 14 км югоизточно от Пловдив, предаде  БГНЕС. Дълбочината е 2 км. Усетено е силно в Пловдив.  Според Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е станал в близост..

публикувано на 07.06.23 в 15:40

Държавата може да си върне акциите на Община Варна в Пловдивския панаир

С 13 гласа "за" и 3 "против" членовете на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание приеха предложението за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата. "Ние намираме като вносители, че при наличието на вече сключен договор, за който не се изисква писмена..

обновено на 07.06.23 в 15:31