Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министерството на туризма представи идеен проект на задължителен гаранционен фонд

2
Министърът на туризма Илин Димитров и заместник-министър Ирена Георгиева представиха идеен проект за задължителен Туристически гаранционен фонд
Снимка: Мила Младенова

Министерството на туризма представи за първи път идеен проект на задължителен Туристически гаранционен фонд. Той ще обезщетява пътуващите в случаите на неизпълнение на поетите ангажименти от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите – като защита срещу тяхната несъстоятелност и неплатежоспособност. 

Целта е да бъдат създадени справедливи условия за бизнеса и на национално ниво да се реализира по-добра защита за крайните потребители на пакетни туристически услуги, подчертаха министърът на туризма д-р Илин Димитров и заместник-министър Ирена Георгиева. Идейният проект е създаден в сътрудничество с представители на Българското актюерско дружество и беше представен пред браншовите организации на туроператорите. 

В основата на изискването за създаването на гаранционния фонд стои директива на Европейския съюз от 2015 година, а фондът е стъпка в посока изсветляване на сектора. 

Целта е да бъдат създадени справедливи условия за бизнеса и на национално ниво да се реализира по-добра защита за крайните потребители на пакетни туристически услуги. В обхвата на гаранционния фонд влизат потенциални възможности за обезщетение след отказ на резервации при пакетните пътувания, както и защита срещу несъстоятелност и неплатежоспособност на туроператорите.

Създаването на гаранционния фонд беше в приоритетите на Министерството на туризма в последните месеци и беше записана в мандатната програма на служебния министър. До момента потребителската защита беше гарантирана чрез задължителната застраховка "Отговорност на туроператора", която предвижда при несъстоятелност и неплатежоспособност, дължимите средства към потребителите да се изплащат от застрахователя. По време на кризата, породена от коронавируса, стана ясно, че този модел има някои несъвършенства и е нужна по-надеждна защита. 

В идейната концепция са разработени пет варианта на функциониране на туристическия гаранционен фонд от гледна точка на неговата финансова стабилност:

Това е математически модел на фонда. Важни са принципните въпроси, които поражда създаването на този фонд, коментира Ирена Георгиева.

Първоначалните математически модели показват, че за да се натрупа финансов ресурс във фонда, вноската на туроператорските агенции ще бъде в размер на 0,1% от оборота им, като туроператорите, които правят само входящ туризъм, ще имат много по-облекчени условия на гаранцията, но не би следвало да бъдат напълно освободени от нея, посочи още заместник-министър Георгиева.

Репортаж на Мила Младенова и разговор на Диана Янкулова с Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще за туризма" в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия