Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни реакции в НС след обявената номинация на Мария Габриел за премиер

Номинацията на ГЕРБ на еврокомисаря Мария Габриел за премиер с първия проучвателен мандат не срещна всеобщо одобрение и повдигна отново въпросите за приоритетите и модела на управление, който ще очертаят от първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Основният им опонент "Продължава промяната – Демократична България" отново потвърди позицията да не подкрепи премиер и кабинет, излъчен от ГЕРБ.

Разнопосочни реакции в Народното събрание предизвика обявената номинация на Мария Габриел и непримирима позиция на втората по големина коалиция ПП-ДБ, към която ГЕРБ – СДС отправиха искане за подкрепа за програмно правителство.

Депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер приветства качествата на еврокомисаря Габриел, но подчерта принципната позиция на коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" да не подкрепят премиер и правителство, излъчен с първия мандат:

"Личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който е изпълнявал достойно своите задължения, но въпросът е принципен".

ДПС и БСП се разделиха в мнението си за това дали е добър подходът на ГЕРБ.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ той е правилен и нужен диалог за решаване на политическата криза:

"Трябва да се седне на масата, да се преговаря, да се намери първо изход на политическата криза, за да преодоляваме останалите кризи."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оспори подхода на ГЕРБ – първо да посочат премиер, като отказа да коментира личните качества на Мария Габриел:

"Уви, той (Бойко Борисов – б.р. ) обърна пирамидата и започва пак обратно - първо премиерът, пък след това какво ще се прави. Така че ние очакваме ред в хаоса да сложат, защото с този ход продължат да задълбочават хаоса. Трябваше по друг начин да се подходи."

Нинова вече обяви, че от БСП са получили покана за среща утре с Мария Габриел и представители на ГЕРБ и ще се отзоват. Такива покани са отправени и към другите политически сили, повечето от които заявиха, че също ще ги уважат.

На този фон лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов оспори номинацията на ГЕРБ Мария Габриел за премиер:

"Ние нямаме нужда от соросоидни комсомолци, които да се упражняват в управлението на страната. Забелязваме като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на кабинет и на правителството."

От "Има такъв народ" коментираха с одобрение кандидатурата на Мария Габриел за премиер с първия мандат, като изтъкнаха добрата ѝ биография.

Секретарят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов обаче обърна внимание:

"Това може би е добър знак към нашите европейски, едно такова предложение, но това нищо не означава. Подкрепа за евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети."

Балабанов заяви още, че в изострената политическа ситуация най-добре е да се състави кабинет на споделените отговорности.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!