Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Вацов: Кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ е избор на най-малкото зло, иначе печелят проруските радикали и Радев

Проф. Димитър Вацов
Снимка: Стопкадър

"Компромисът, който се прави в момента, е най-доброто, което може да се направи, защото избираме най-малкото зло. По-голямо зло би било да оставим парламентарната демокрация да се разпада, от което печелят руската агентура в България, проруските радикали и президентът Румен Радев". 

Този коментар направи пред БНР проф. Димитър Вацов, философ, културолог, преподавател в НБУ.

Той подчерта, че е много лабилна политическата ситуация и обществото е твърде разколебано, но "надеждата на здравия разум е, че някакъв компромис все пак трябва да се направи", за да има редовно управление на страната.

Недоволството сред сред симпатизантите и членовете на ГЕРБ и на ПП-ДБ от договореното правителство може да бъде туширано, ако то просъществува известен период от време, така че "да санира базисните неща, които са нужни на България - бюджет, закони за ПВУ, приемането в Шенген и еврозоната", смята проф. Вацов.

По думите му формулата на управление през първите 9 месеца, когато премиер би трябвало да е Николай Денков от ПП, а Мария Габриел е вицепремиер, ще е правителство на малцинството, подкрепено от ДБ и ГЕРБ.

"Ако има провал по някое от договарянията между ПП и ГЕРБ, тогава може да има пропукване между ПП и ДБ. Всеки, който бламира този минимален шанс да се състави правителство, би бил по-тежко потърпевш. Нямаме данни от експресно проучване, но със сигурност повечето поддръжници и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ биха предпочели все пак да има правителство, което да предотврати извънредната власт на Радев, която продължава да е проруска. България остана единствената страна в ЕС, която не подкрепя осигуряването на муниции за Украйна. Такива неща автоматично ще бъдат поставени на мястото от един редовен кабинет". 

"Разпадът на прокуратурата е разпад на държавността. Ние сме в политическа криза, защото не може да се състави правителство след поредица от избори. Чувството за разпад на държавността се подсилва изключително от това, което се случва в прокуратурата", коментира още проф. Димитър Вацов.

Интервюто на Георги Марков с проф. Димитър Вацов и анкета на Мария Филева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковите файлове.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени