Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Правителство с втория мандат - за 18 месеца и с ротационен премиер

Мария Габриел и Николай Денков.
Снимка: БТА

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет.

"Сега, когато е ясно, че е много трудно, невъзможно бих казал да се реализира  първия мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да се използва целия този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма и на управленската програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС. За нас е важно да получим съгласието на тези кандидати…мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на най-важните приоритети от нашата програма - Шенген, еврозоната, има подкрепата на нашите партньори, и не знам по-добър наш парламентьор в европейските институции, който би могъл да помогне да се реализира този приоритет", заяви Денков.

Понеже имаше въпроси как точно планираме да се реализира мандата ще прочета какво обсъдихме вчера на Националния съвет на ПП:

"ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа и да изпълни всички изисквания и общи приоритети, вкл. цялостна съдебна реформа".

Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила, за първите 9 месеца предложението е премиер да съм аз, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер, каза още Денков.

Академик Денков посочи, че правителството с втория мандат се ангажира с шест основни приоритета:

- да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

- да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

- да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;

- да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;

-да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;

- да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Николай Денков ще подаде остава при неизпълнение или при подмяна на тези приоритети на правителството.

Вторият мандат ще бъде национален, обяви от своя страна кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел в съвместното изявление.

Това е записано в декларация между ГЕРБ-СДС, прочетена от Габриел.

Тя благодари и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа "с разум, а не с емоция" са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

"Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно - България да има редовно правителство", каза Габриел и добави, че двамата с Николай Денков са успели да изработят първия съвместен документ, на който стъпват двете коалиции.

Декларацията трябва да получи подкрепата от парламентарните групи и следващите дни те трябва да бъдат убедени, че това е правилният подход.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31