Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Тагарев: Превъоръжаването на Сухопътни войски е категоричният ми приоритет

"Няма планове и подготовка, няма и да има изпращане на български войски в Украйна"

Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Снимка: Мария Филева

"Превъоръжаването на Сухопътни войски е категоричният ми приоритет". 

Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев и уточни:

"През годините бяха направени изключително много инвестиции, предимно във Военновъздушните сили (ВВС), имаме проект за строителство на два патрулни кораба, бяха направени някои инвестиции в специалните сили, но превъоръжаването на сухопътните войски изостава значително. Те са категорично основният ми приоритет".

По думите на проф. Тагарев прегледът на Инвестиционната програма за отбраната няма да забави стартирането на някои от големите проекти:

"Ако е необходимо повече време, при евентуално решение за преработване на програмата, не мога да кажа, че това ще е така, мога да стартирам процедурите за големите проекти, без да чакам прегледа на Програмата. ... Необходима ни е стабилна финансова прогнозна рамка и в нея да планираме приоритетните проекти. Ако проектът за бойните машини за сухопътни войски е в напреднала фаза, както чувам, но не съм имал време още да го проверя, няма да го бавя и един ден". 

Тодор Тагарев коментира и информацията за поемане на охраната на българското въздушно пространство от гръцките ВВС, като обясни, че няма данни да е имало конкретно искане от служебното правителство "Донев", а предложението е било на Гърция - за определен период да поеме тази функция, действайки от свои летища:

"Няма нищо необичайно, от доста години вече ни помагат в изпълнение на тази функция наши съюзници".  

В предаването "12+3" проф. Тагарев опроверга категорично разпространяваното твърдение за изпращане на български войски в Украйна:

"Призивът ми е и медиите да спрат да разпространяват тази пропагандна дезинформационна теза. Няма дискусия, няма планове и подготовка, няма и да има изпращане на български войски за участие във войната в Украйна. И премиерът Николай Денков го заяви, и аз го заявявам. Това е теза, която се разпространява единствено и само в интерес на Кремъл от руски източници и за съжаление и от български източници. Това е елемент от хибридната война срещу България".  

Министърът на отбраната посочи, че основният му екип в МО вече е окомплектован и работи.

Интервюто на Снежана Иванова с Тодор Тагарев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!