Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Идеологическите парадигми бяха заменени от социалните технологии"

Антон Кутев: След местния вот партиите ще изпаднат в тежка криза, ще се навъдят нови проекти

"Омешването на различните власти - дефицит на нашата демокрация"

Снимка: Добрина Карамболова

"Отстраняването на Иван Гешев не е начало на съдебната реформа, може би ограничаването на правомощията на главния прокурор е първата стъпка от нещо като съдебна реформа. Не мисля, че към момента основните правила, по които работят прокуратурата и съдебната система, са заменени. Огромната част от недостатъците са налице". 

Това каза пред БНР Антон Кутев, говорител на последните четири служебни правителства. 

И допълни, че промените относно главния прокурор са в резултат на зависимостите във ВСС

"Имаме проблем с хората и с начина, по който те функционират. Трябва да има повече усилия. Промени в Конституцията няма да помогнат. Важно е да подберем правилните хора, защото с грешните няма да стане". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Кутев подчерта, че омешването на различните власти е един от най-големите дефицити на нашата демокрация

"Когато се занимаваш с бизнес, е по-добре да не се занимаваш с политика. И обратното. При това едновременно. А когато се намесиш и в съдебната система, това вече е олигархия". 

Той е убеден, че следващата година ще бъде преломна за партийната система в България, тъй като политическата криза води убедително към криза на партийния модел: 

"Партиите ще изпаднат в много тежка криза след местните избори. Този път огромна част от кметовете ще се кандидатират като независими. Очаквам това да са 80% от кметовете. Това ще се отрази така, че следващият вот ще доведе до рязък спад в подкрепата за партиите. Ще се навъдят много партийни проекти, от които ще има и успешни. Политиката е занаят, професия. Освен желание, трябва да имаш и възможности. Много от новите проекти нямат такива възможности. Проблемът е не в интелигентността, а в това дали познаваш механизмите на политиката, или други хора ги работят. Новите проекти не знаят как". 

Според него голям проблем на политиката през последните повече от 20 години е, че идеологическите парадигми постепенно са били заменени от социални технологии

"Определени механизми на управление на общественото мнение стават все по-работещи и определени хора започват да имат все по-голяма мощ върху тези механизми. Тези хора не са официално избраните. Които виждаме на повърхността, не са онези, които управляват процесите". 

По думите на Кутев президентът Румен Радев се е оказал единствена опора на здравомислеща политика с единствена цел - извеждане на България от кризата. 

"Той винаги иска пълна почтеност... През последните години президентът Радев не е правил нищо друго, освен да изпълнява правомощията си. Служебните правителства не са успех на президента, а тотален неуспех на останалите". 

Интервюто на Силвия Великова с Антон Кутев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!