Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илин Димитров: Летният туристически сезон започна колебливо, в момента протича нормално

| Интервю
Снимка: БТА

"Летният туристически сезон започна колебливо, но в момента протича нормално. Оптимист съм за сезона... Ако нямаме негативни послания и работим заедно, ще имаме успешен туризъм. Но ако държава, НПО сектор, образователни институции и бизнес не работят заедно, няма как да имаме успех. Необходими са добро отношение към туристите, стимули към туроператорите и по-малка административна тежест върху сектора". 

Това каза пред БНР Илин Димитров, секретар по туризма, образованието и културата в президентството, бивш служебен министър на туризма, бивш председател на парламентарната комисия по туризма като депутат от ПП. 

Заради разрушаването на язовир "Нова Каховка" в Украйна много туристи от Румъния и България са отменили резервациите си

"Кампанията около случая беше много мръсна, кална и подла, имаше хиляди заглавия за проблемна вода, а водата е чиста. Много бързо бяха анулирани резервации, защото хората се уплашиха. В момента секторът е много чувствителен. Много от хотелите работят с онлайн букинг платформи, през които - при анулиране на резервация, не се дължи неустойка или глоба. Когато загубихме туристите, възстановяването ще бъде трудно. Кампанията можеше да бъде по-оптимална и да съобщим по-навременно в медиите, че водата е чиста. Доверието ще се възстанови трудно". 

В предаването "12+3" Димитров подчерта, че в разгара на сезона да се иска оставката на министър дава лош сигнал към международните пазари

"Това се създава несигурност сред международните туроператори. Този министър е на 45 дни, не е добре да ти искат оставката толкова скоро. Трябва да седнат страните и да се разберат". 

Интервюто на Даниела Големинова с Илин Димитров в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.