Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова и Байрам Бегай обсъдиха двустранните отношения между България и Албания

Снимка: БГНЕС

Развитието на двустранните отношения между България и Албания е обсъдено на среща на вицепрезидента Илияна Йотова с президента на Албания Байрам Бегай.

В началото на срещата Байрам Бегай отбеляза добрите връзки между Албания и България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че страната ни разчита на добра съвместна работа с албанските институции и в бъдеще..

Посещението на вицепрезидента Йотова в Албания е преди началото на преброяването на населението в страната. То започва на 18 септември и се случва 6 години след като Тирана официално призна българското национално малцинство със закон.

Темата Йотова обсъжда с официалните власти в албанската столица:

"Този процес трябва да бъде прозрачен и да бъдет осигурени всички условия на хората, за да могат свободно да посочат своя произход и своята принадлежност. За успешния път към присъединяване към ЕС изключително важно е да се спазват правата на малцинствата, да се подсигуряват условия за изучаване на майчиния език, да се запазват традиции и обичаи, да имат всички права така, както имат всички останали граждани на Албания".

Акцент в разговорите на Йотова с официалните власти в Тирана беше и възможността за още по-сериозното изучаване на български език и в университетите в Албания. 

Вицепрезидентът коментира и прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия.

Като "една от най-добрите новини напоследък" я определи вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея Механизмът е бил използван като политически аргумент от най-големите недоброжелатели на България и Румъния, за да спъват блокиране на приемането им в Шенгенската зона без гранични проверки:

"За претенции по отношение на опазване на граници и още други аргументи, които нямаха в крайна сметка нищо общо с техническите критерии за Шенген. Много се радвам, че с официализирането на това становище на Комисията този аргумент ще отпадне. И страни като Австрия, като Нидерландия няма да го използват повече когато обосновават отрицателното си решение за нашето членство в Шенген".

Освен с президента Байрам Бегай, в Тирана Йотова ще разговаря с председателя на парламента Линдита Никола и с министъра на вътрешните работи Теоланд Бала. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна