Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шотландия продължава да има оранжев код за проливни дъждове

Снимка: BGNES

В Шотландия обявеният в събота оранжев код за проливни дъждове беше удължен и в неделния ден в някои северни и източни части.

10 души бяха прехвърлени с хеликоптери на бреговата охрана, след като седем свлачища доведоха до затваряне на крайбрежни пътища. Полицията съобщи, че няма ранени. Пътищата обаче остават затворени. Оранжев код означава, че има потенциален риск за живота на хората и техните жилища. 

В събота не се движиха повечето от влаковете до и от Шотландия. Много е вероятно това да продължи и днес. Издадени бяха 48 предупреждения за наводнения.  Освен големите транспортни проблеми обилните валежи доведоха и до отлагане на различни събития на открито, включително мачове от първенството на  Шотландия по футбол. 

Метеоролозите заявиха, че съботата далеч не е била нормален есенен ден за Шотландия. 

Докато северните части на Британските острови ги брулят ветрове и дъждове, в Югоизточна Англия живачният стълб достигна 25 градуса при напълно безоблачно небе. На практика в момента над територията на Обединеното кралство се сблъскват два фронта – студен от север и топъл от Франция.

Дъждовете в Шотландия обаче се очаква са отшумят днес, докато топлото време в Южна Англия ще се задържи до вторник включително. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна