Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Доброслав Кюркчиев

Какво трябва да знаем за имунната система и вирусните заболявания?

Вирусът на Covid-19 отдавна не е това, което беше преди две години

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

През есенно-зимния период вирусните заболявания зачестяват и отново започваме да следим броя на заболелите от Covid-19. Ваксинопрофилактиката отново се връща в дневния ред на новините.

"Това, което наблюдаваме като картина, бих обобщил, нещо, което беше ненормално, а стана нормално, ние продължаваме да го гледаме по ненормален начин. Вирусът на Covid-19 отдавна не е това, което беше преди две години."

Това казва в интервю за БНР проф. д-р Доброслав Кюркчиев, клиничен имунолог, началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Настоящият вариант Омикрон заедно със широката степен на преболедуване на хората и широкото ваксинационно покритие доведоха до това, че на практика вече няма колективен проблем. Може да има индивидуални проблеми на определени категории хора. Това са хора в напреднала възраст, пациенти с хронични заболявания и те би следвало да вземат разумни мерки за своята защита.

"Светът не гледа на бройките, които се увеличават, а светът гледа тежко преболедувалите контингенти, като се стреми да протектира. Такива са препоръките, които дават центровете  по контрол на заболяванията в САЩ и Британския държавен комитет по ваксинопрофилактика", посочва имунологът. 

Преболедуването и ваксинацията създават сходен тип клетъчен имунитет. Но има, които не могат да изградят имунен отговор, дори да са преболедували или след ваксинация. Именно тези хора трябва да са обект на имунопрофилактиката.

"Аз се занимавам с автоимунитет, където имунната система е враг. Нещо, което не познаваме, не е разумно да бъде засилвано“, казва проф. д-р Кюркчиев.

Важно е да се знае, че имунната система трябва да се регулира добре. Безразборното взимане на имуностимулатори може да доведе до сериозен риск и да предизвика дисрегулация.

Той коментира, че автоимунните заболявания нарастват, като те са около 8% от човешката популация. Преди близо 7 години цифрата се колебаеше около 3%. Диагностиката е напреднала и откриването на този вид заболявания е значително улеснено.

Работата на смени, психологическият стрес, някои ваксини при определени условия, някои лекарства, прекомерната хигиена, естрогенните хормони и много други могат да отключат автоимунни заболявания.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.   
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!