Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Величка Костадинова: Ракът на гърдата е лечим, когато се открие рано

До 70 годишна възраст заболяването е с висока честотата

Снимка: raknagurdata.com

Октомври е Световен месец за борба с рака на гърдата. За лечението на това заболяване от особена важност е ранната диагностика

"Профилактиката за рака на гърдата включва преглед при специалист мамалог, за да може да е качествен прегледът, като при жените под 50 години се извършва ехография на млечните жлези, при по-възрастните - мамография, каза в рубриката "Минути за здраве" д-р Величка Костадинова, мамолог. 

"Може да се направи и ЯМР. За рак на гърдата е много важно да се правят тези профилактични прегледи, защото ранното откриване ни дава висок процент гаранция за излекуване.

Мисля, че вече всички жени са наясно с това. Моите наблюдения са, че младите жени днес си правят изследвания не защото са изпратени от общопрактикуващия си лекар, а защото са оценили смисъла от този преглед.

Рисковите групи са жените с фамилна обремененост, не са раждали, не са кърмили, които имат други хормонални отклонения и заболявания, но и да са извън тези рискови групи, не означава, че няма да развиеш такова заболяване, поясни д-р Костадинова.

"Не всяка "бучка" е злокачествена, повечето са доброкачествения тип изменения, те могат да се развият още в пубертета, също има и кисти при жените към 40 г. възраст, но хубавото е, че доброкачествените изменения си имат свой начин на лечение и се решава случаят веднага, допълни специалистът .

На въпрос дали по време на менопаузата дефицитът на хормони не намалява възможността за появата на рак на гърдата:

"Противно на очакванията, че хормоните са с повишаващ риск за това заболяване, практиката показва различни неща. Лошото е при хормоноактивните жени, че там процесите са доста по-експанзивни и там развитието на заболяването е по-бързо.

Там смисълът на една профилактика е голям. До 70 годишна възраст заболяването е с висока честотата. Но имам и пациентки с рак на гърдата на 80 и на 90 години, каза още д-р Костадинова.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!