Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват отличието "Лекар на годината" за 20-и път

| обновено на 19.10.23 в 09:54
Снимка: БТА

На 19 октомври, когато църквата почита Св. Иван Рилски - Чудотворец, празнуват българските лекари. Денят се отбелязва от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира светеца за покровител на медиците.

В Националния исторически музей от 19:00 часа ще се състои официалната церемония по връчване на наградите на Български лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината: "Лекар на годината – 2023 г.“, съобщиха от Лекарския съюз.

На Деня на българския лекар – 19 октомври, за 20-а поредна година ще бъдат връчени отличията на заслужили лекари от страната в традиционните пет категории. Те са "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники"; "Ти си нашето бъдеще" – награда за младите медицински надежди на България; "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация" и "Лекар на годината 2023 г.". 

Тази година за първи път ще бъде връчено и специалното отличие – "За лекарска всеотдайност и етика "Д-р Стефан Черкезов", обявиха от БЛС.

Процедурата по номиниране приключи на 30 септември. Комисия с представители на ръководството на БЛС е разгледала номинациите и е избрала победителите. С най-голяма тежест при класирането на победителите бяха номинациите, подадени от Регионалните лекарски колегии, посочиха още от Лекарския съюз.

Денят на българския лекар – 19 октомври, се чества от 1996 г., когато БЛС избира св. Иван Рилски Чудотворец за покровител на медиците. Сред носителите на приза "Лекар на годината" са проф. Иво Петров, доц. Ангел Кунчев, проф. Александър Оскар, проф. Радослав Гайдарски, проф. Пламен Панайотов, проф. Дамян Дамянов, доц. Николай Янев, проф. Никола Владов и др.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!