Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Станимир Сираков беше удостоен с наградата "Лекар на годината" за 2023-та

Церемонията по награждаването се проведе в Националния исторически музей.
Снимка: БТА

Професор доктор Станимир Сираков беше удостоен с наградата "Лекар на годината" за 2023-та. Той е част от екипа на болница "Св. Иван Рилски" и е ръководител на сектора "Интервенционална рентгенология" в отделението по образна диагностика.

За първи път годишните награди на Българския лекарски съюз включват и приз на името на името на д-р Стефан Черкезов за лекарска всеотдайност и етика. Получи я д-р Даниел Димитров.
Отличието "Лекар на годината" се присъжда от Българския лекарски съюз за 20-и път, в няколко категории, по време на официална церемония в Деня на българския лекар - 19 октомври.
Лекар на годината 2023 г.

Носителят на голямото отличие професор д-р Станимир Сираков сподели:

"Пожелавам си малко повече разбиране и синхрон в работа с административните органи в лицето на Министерството на здравеопазването и НЗОК, защото без тях не може да утвърдим повечето неща - те са новаторски както за Европа, така и за света, а крайният печеливш от всичко е българският пациент. Той да има достъп до това модерно лечение, навреме и то осъществено тук ,в България, а не в чужбина."

Лекарите да останат да работят в България, призова президентът Румен Радев: "Фокусът на всяка една реформа в здравеопазването трябва да бъде - младите български лекари", призова държавният глава.

Проф. Сираков завършва "Медицина" в Медицинския университет – София през 2009 г., а след това е лекар-специализант в Отделение по образна диагностика в столичната болница "Св. Иван Рилски". През 2014 г. придобива специалност "Образна диагностика".

През 2015 г. придобива ниво професионална квалификация "Интервенциона рентгенология" в Медицински университет – София, а през 2023 г. защитава дисертационен труд за придобиване на научна степен "Доктор на медицинските науки" на тема "Ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми с широки шийки" в Медицинския университет – София.

От 2014 г. е началник на сектор "Интервенционална рентгенология" към Отделение по образна диагностика в болница "Св. Иван Рилски". В периода 2018 – 2022 г. е доцент към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицинския университет - София. От 2022 г. е професор към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет – София.

Проф. Станимир Сираков е високо специализиран в сферата на ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдови зaболявания. Участвал е в редица клинични проучвания. Носител е на наградата Medical Awards в категория "Лидерство и иновации в ендоваскуларното лечение на комплексни мозъчно-съдови заболявания 2023"; номиниран е за наградата "Питагор" за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината; отличен в класацията на Дарик радио "Best doctors" в категория "Образна диагностика" през 2012 г.

Проф. Сираков е съавтор в учебника Advances in flow-diversion devices for cerebral aneurysms, Frontiers.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени