Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вярата и благодарността водят до добро здраве"

Д-р Енджи Касабие: Храната захранва "армията" в нашето тяло

Д-р Енджи Касабие

Начинът на хранене може да ускори или да забави процесите на стареене. Може да доведе до умора и до много енергия. Може да повлияе на съня, репродукцията, работоспособността, процеса на учене. Всичко, с което се представяме. 

А съвременният свят е превърнал храната от необходим в емоционален елемент.

"Храната е всичко. Чрез храната ние захранване нашата армия в тялото, чрез всички клетки на нашите органи", каза в предаването "Нощен Хоризонт" д-р Енджи Касабие, диетолог с дългогодишен опит в оптимизирането на здравето чрез диети и правилно хранене.

Родена в Бейрут. Тя е завършила Медицинския университет в София, асистент е, има докторска степен по Хранене и диетика във Вашингтонския университет. Завършила е и здравен мениджмънт, има и докторска степен в Националната спортна академия.

"Когато клетките са живи и се хранят правилно, когато са хидратирани, чрез тях достига всичко, което ни е нужно - белтъчини, въглехидрати, мазнини, минерали, макроелементи. Тогава ние не застаряваме и не се разболяваме. Според мен преяждат и по-богатите хора. Има и бедни, които също се хранят правилно - тук не става дума всеки ден на преяждаме с аспержи и авокадо, а да се храним рационално. Не е нужно да сме богати, за да сме здрави. Все още в някаква степен в България държим едно добро ниво на хранене, все още имаме качество в храната, което е голямо богатство, а в по-богатите държави дори има по-голям процент хора с наднормено тегло", поясни още диетоложката, която има последователи в цял свят.

Така че, ако има затлъстели хора в по-бедните страни, това може да се дължи и на стреса, който изживяват.

"Според мен при хората, които искат да отслабнат, но не могат, или да напълнеят, но не могат, проблемът е психически - това е стресът, който изживяваме, и може би заради скъсаната връзка с Бога", сподели още д-р Касабие. 
д-р Енджи Касабие

Според нея вярата и благодарността водят до добро здраве.  

"Повечето хора ме търсят, защото искат да отслабнат, но аз винаги търся връзката със здравето им, търся причината за напълняването. При мен идват и хора, които искат да напълнеят. Те не знаят каква е истинската причина за техния проблем. Трябва да живеем малко в мир с това, което имаме, да се наслаждаваме на живота, да не бързаме, да не искаме още и още. Ако сме благодарни на Бог за това, което имаме, той ще ни даде повече и ще живеем в по-малко стрес. А не, когато станем на 70 години, да разберем, че не сме живели истински – от там идват проблемите", каза още диетологът.

Тя е категорична, че няма храна, която да ни разболява, или така, която да не ни разболява:

"Трябва да имаме баланс между храните, които приемаме - не можем да ядем само ябълки или само бургери. Не трябва да прекаляваме с храната си, да имаме прием на течности, въглехидрати, протеини, минерали и витамини - постоянен баланс. Обездвижването би ни убило. Защото движението е животът - мускулите се съхраняват. Също и да имаме и връзка с природата и слънцето. Иначе и некачествената храна, и обездвижването водят до депресия, хронична умора. Аз, например, правя първия си преглед на човека през кожата, тоест, за мен е важен погледът отвътре – навън", поясни д-р Касабие.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!