Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловчанският митрополит връчи дарение от 18 200 лева на ИСУЛ

| обновено на 12.11.23 в 06:34
6
Митрополит Гавриил
Снимка: Ангел Карадаков
Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил връчи дарение от 18 200 лева от името на Българската православна църква на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". Средствата ще бъдат използвани за ремонт на детското "Уши, нос, гърло" отделение, за подобряване на условията и оптимизиране броя на болничните стаи, в които се лекуват деца от цялата страна. Събраните средства са от благотворителна кампания на Светия синод под мотото "Деца помагат на деца", подчерта ловчанският митрополит Гавриил:

Светият синод на БПЦ връчи дарение към Детското УНГ отделение на ИСУЛ

"Ние сме инициатори, но истинските дарители са деца. 18 200 лева сме получили от благотволителна продажба на творби на нашите деца. По този начин ние се стараем да възпитаваме и милосърдие у децата, което много пъти не достига в нашето общество. И това милосърдие трябва да се възпитава от ранна възраст. Радваме се, че приемате нашата може би скромна, но все пак ценна помощ".

От ляво на дясно - Ловчанският митрополит Гавриил, Любомир Пенев и проф. Тодоров

Благодаря от сърце за безценната и навременна помощ и за добрия пример, който давате на всички миряни“,  обърна се към негово преосвещенство изпълнителният директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Любомир Пенев. „Всяка година провеждаме подобна кампания, но за първи път успяваме да съберем толкова много пари по време на нея“, обясни дядо Гавриил при връчването на бордерото за дарението.

На тържествената церемония присъстваха още зам.-председателят на Съвета на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Йорданка Узунова, зам.-директорът по медицинската дейност д-р Петър Герзилов, началникът на Клниката по ушно-носно-гърлени болести проф. д-р Спирдон Тодоров, началникът на Детското УНГ отделение доц. д-р Цоло Цолов, както и много от служителите на болницата.

След връчването на дарението негово високопреосвещенство отслужи и тържествен Водосвет по повод празника на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който болницата отбеляза за 87-ми пореден път в деня на СВ. МЧЦИ МИНА, ВИКТОР И ВИКЕНТИЙ.


УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се обръща с апел за съпричастност към фирми, които имат възможност да подпомогнат ремонта на Детското УНГ отделение. Всяка година над 600 деца (60 от тях с проблеми със слуха, които имат нужда от поставянето на слухов имплант) преминават през грижите на лекарите в клиниката, на които често се налага да връщат пациенти поради недостатъчен капацитет. Проблемът се изостря особено много в началото на зимата и по време на грипните епидемии, тъй като това е единственото специализирано детско УНГ отделение в цяла Югозападна България. С цел да посрещне повишените потребности, ръководството на болницата е осигурило допълнителни помещения, в които да бъдат настанявани малките пациенти. Те обаче се нуждаят от спешен ремонт, за да отговорят на нуждите на децата и на техните родители. От освежаване се нуждаят и останалите помещения в Детското УНГ отделение, които не са ремонтирани от над 10 години.


Всеки, който има желание да се включи в инициативата, може да го направи на следната банкова сметка

BG41UBBS88881000322926, BIG КОД: UBBSBGSF

Като основание за плащане следва да посочи „Спешен ремонт на Детското УНГ отделение“.

Снимки: Ангел Карадаков.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия