Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на европейските потребителски нагласи през ноември

Потребителските нагласи в еврозоната и в целия ЕС се подобриха изненадващо през ноември от многомесечните дъна, достигнати през октомври.

Това показват предварителни резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през ноември с 0,9 пункта до -16,9 пункта, след като месец по-рано се влоши до най-ниското ниво от март 2023 г. Осреднените пазарни очаквания бяха за по-слабо подобрение на индекса на потребителските нагласи до -17,6 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз пък се повиши през ноември с 1,1 пункта до -17,5 пункта, след като през предходните два месеца стабилизира в най-ниските нива от април 2023 г.

Европейските потребители изглеждат малко по-оптимистично настроени, че лихвените проценти повече няма да се повишават и всъщност могат да започнат да се понижават, тъй като инфлацията продължава да се забавя.

Въпреки по-силното от очакваното подобрение на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната, то остава доста под осреднените дългосрочни нива, отбеляза Европейската комисия.

Графики на индекса на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната


Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 29-и ноември, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през единадесетия месец на настоящата година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна