Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдова след местния вот - проевропейската управляваща партия губи големите градове

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Променя ли се нещо и какво след местните избори в Молдова?

"Интересните неща са три. Едното е, че Молдова е близо до Украйна и балансът между русофилски и русофобски сили е важен. Другото е, че в Молдова тече процес на деолигархизация, символизиран и от президентката Мая Санду. Третото - българската общност в Молдова също гласува на тези избори", отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" Владимир Митев от Радио България, основател на блога "Мост на приятелството - трансгранични разговори". Митев следи процесите в региона на Румъния и Молдова. Провел е интервю с младия молдовски журналист от портал "Агора" Кристиан Болотников, който коментира регионалния вот.

"Резултатите показват на първо място, че има доста разочарование – настроение, което е доста очевидно", смята Болотников.

Управляващата партия, която е символ на проевропейския курс, загуби в големи градове, сред които и столицата Кишинев.

Според Кристиан Болотников геополитическата тема, засегната от управляващата партия, не е проработила, защото "местните избори са преди всичко за хората, които имат своя имидж в общността".

Подкрепата за европейската интеграция все още е доста силна, но при управляващата партия се отчита спад заради многото провали в икономиката и съдебната реформа, допълва молдовският журналист.

В Кишинев управляващата партия изглежда не е искала да спечеликандидатът е бил обявен твърде късно и дори не била проведена кампания да покажат "защо хората не трябва да гласуват за сегашния кмет, доста проруски настроен", изтъква Кристиан Болотников.

"Не само не спечелиха в Кишинев или в Белци, но не спечелиха в нито един голям градски център на Молдова, в нито една голяма областна столица."

Владимир Митев  Снимка: Ирина Недева

В началото на ноември ЕК препоръча с Молдова да започнат преговори за членство.

"Тази препоръка дойде няколко дни след първия тур. Може да се тълкува като ясен знак, че проевропейските сили в Молдова имат известна подкрепа, която на втория тур би трябвало да се материализира. Таймингът на този анонс не беше случайно подбран", смята Владимир Митев.

В Молдова тече дебат дали присъединяването на страната към ЕС да се случи с или без Приднестровието, уточнява още той.  

"Има мнения, че Приднестровието е нужно икономически на Молдова. Има различни гледни точки."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!