Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на София: Продължава работата, на всички ни се иска много по-бързо да бъде разчистено

Кметът на София Васил Терзиев на обявяването на 13-ите национални отличия в конкурса "За жените в науката" - 28 ноември 2023 г.
Снимка: БТА

Столична община е глобила със 120 хил. лв. снегопочистващите фирми, които не са се справили. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев:

"Санкции налагаме постоянно, до момента са 120 хиляди, ще се увеличат. (Санкциите са) за различни фирми, които не се справиха, които някои отказаха на отделни квартали да ги чистят, на други им се счупиха машините - всевъзможни проблеми, с които се  сблъскахме. И където трябва да си понесат санкциите и да са още по-готови следващия път", коментира кметът.

Той призна, че ситуацията в София продължава да е сложна:

родължава работата, на всички ни се иска много по-бързо да бъде разчистено. Постоянно и аз, като вървя по улицата, виждам тези купища от клони, от дървета, не може да насмогнат всички. 

Просто има прекалено много поражения от счупени дървета. Фирмите просто на места не се справиха. На места и хората не са си помогнали, за да почистят пред входовете."

В следващите дни предстои среща, на която да бъдат уточнени отговорностите:

"Сега това, което предстои, е да съберем всички страни и да видим кой къде не си е свършил работата - къде районните администрации, къде фирмите за почистване, къде отделни институции.

Защото е малко така, споделена отговорността - за една спирка отговаря Електротранспорт, пък за подлеза отговаря районната администрация. Сега ще направим пълен списък с това кой какво трябва да почисти, ще го разработим като протокол и следващия път ще бъдем още по-подготвени."

Продължават и срещите в опит да се намери съгласие, за да бъде избран председател на Столичния общински съвет и органът да заработи, каза още Терзиев.

Кметът на столицата присъства на официална церемония по награждаване на победителките за 2023 по националната програма "Жените в науката", чийто домакин е Софийският университет.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна