Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Георгиев - етнолог от Института по етнология и фолклористика при БАН:

Българските общности в Украйна и Молдова пазят традициите, посветени на Св. Андрей

Снимка: pravoslavie.bg

На 30 ноември православната църква почита Свети Андрей, наричан Първозвани, тъй като станал последовател и ученик на Иисус Христос преди всички други апостоли.

От всичко, което е известно за личността на Андрей Първозвани, църквата казва, че като апостол и мисионер е обиколил всички черноморски земи, покръствайки населението по днешното българско, румънско, украинско, руско и грузинско крайбрежие.

И днес се пази културната памет в нашите сънародници, каза пред Радио София етнологът от Института по етнология и фолклористика при БАН Галин Георгиев. Той е посветил 25 години от своята дейност за изследване на традициите, паметта и обичаите на българските общности в Украйна, Молдова, Бесарабия, Таврия, Приднестровието и селищата край Одеса.

„Дълго време – от времето на преселването преди около 200 години, те са забравили откъде точно са тръгнали, но най-съкровеното знание вътре в семейството го пазят“, каза Галин Георгиев.

Той обясни, че една от традициите, които пазят е Андреевден.

„Той, както и на други места по българските земи е свързан с вярвания, с предженитбени гадания на момите, с представата, че денят наедрява, някъде го наричат Едрей. До известна степен те са повлияни от сънародниците си. Има молдовска и румънска заемка в тази обредност у нашите българи в Украйна, Молдова и Бесарабия“, уточни етнологът.

По думите му за трапезата на днешния ден са характерни варивата.

„От Андреевден, свързано с вярванията, че денят наедрява, защото идва Коледа, идва новото слънце, нивите са посети със семената, така символично с набъбването на зърното в гърнето, се вярва, че семето по нивите ще изкласи и ще даде нов живот“, каза Галин Георгиев.

Какви още са традициите на днешния ден, можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна