Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крал Чарлз COP28: Необходими са реални действия за справяне с климатичната криза

Британският крал Чарлз III
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети призова световните лидери, събрани в Дубай, да превърнат срещата на върха за климата COP28 в „критична повратна точка“ в борбата за справяне с глобалното затопляне. 

Британският монарх изтъкна пред световните лидери, че са необходими "реални действия" за справяне с климатичната криза и за насочване на хората и нациите "далеч от практики, които правят нашия свят по-опасен“. 

Той каза, че надеждата на света се основава на решенията, които лидерите ще вземат на на срещата, която нарече: "възможност, която не трябва да се пропуска“ за намаляване на риска, пред който е изправено земното кълбо от изменението на климата.

"Мога само да ви призова да подходите с амбиция, въображение и истинско усещане за извънредната ситуация, пред която сме изправени, и заедно с ангажираност към практическите действия, от които зависи нашето общо бъдеще“, изтъкна крал Чарлз. 

Той предупреди, че светът вече не може “да продължава така, сякаш няма граници или сякаш нашите действия нямат последствия". 

Кралят говори за "повтарящи се циклони", "безпрецедентни наводнения" и "сезони на тежки горски пожари" и предупреди, че "рекордите сега се чупят толкова често, че може би ставаме имунизирани към това, което наистина ни казват". 

В Дубай е и британският премиер Риши Сунак, който ще настоява за "ера на действие" и ще подчертае "прагматичния“ подход на Обединеното кралство. 

По-късно към Чарлз и Сунак ще се присъединят новоназначеният външен министър Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристите Киър Стармър.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна