Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фонд на стойност 30 млрд. долара за преодоляване на климатичните предизвикателства

Мохамед бин Зайед
Снимка: БТА

Президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед, който е домакин на 28-ата годишна конференция на ООН за промените в климата, обяви създаването на климатичен фонд на стойност 30 милиарда долара за преодоляване на климатичните предизвикателства.

Десетки лидери са в Дубай за Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в рамките на конференцията. 

При откриването на международния форум вчера участниците се споразумяха фондът за обезщетение на държавите, засегнати от климатичните бедствия, за който бедните страни от години настояват, да започне да отпуска средства реално.

Ангажимент да предоставят пари за фонда поеха редица държави, сред които САЩ, Великобритания и Германия. 

При откриването на Срещата на върха на лидерите тази сутрин президентът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед заяви:  

"Обявявам създаването на глобален фонд за климата на обща стойност 30 милиарда долара. Този фонд е предназначен специално за преодоляване на разликите при финансирането на мерките за борба с климатичните промени". 

Към лидерите на Срещата на върха се обърна и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и призова световните икономики да преминат към енергия от възобновяеми източници:  

"Полярните ледове изчезват пред очите ни, причинявайки хаос по целия свят: от свлачища и наводнения до покачване на морското равнище. Но това е само един симптом на болестта, която поставя климата ни на колене. Болест, която само вие, световните лидери, можете да излекувате". 

В речта си британският крал Чарлс Трети подчерта, че справянето с климатичните промени зависи от усилията на всички:  

"Промяната ще дойде, като работим заедно и направим по-лесно приемането на решения, които ще поддържат нашия свят, вместо да продължаваме да се държим така, сякаш няма граници – или сякаш нашите действия нямат последствия". 

България е представена на световния форум от президента Румен Радев, който участва в Срещата на върха за климата в рамките на конференцията. По-късно държавният глава ще открие национален павилион на България. 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С. Атолово

Кметът на Стралджа да обяви частично бедствено положение зарди липса на вода

Липсата на вода, лошото качество и непрекъснатите аварии принудиха кметът на Стралджа да обяви частично бедствено  положение. То е в сила до 24 август, но вероятността проблемите да бъдат разрешени и от чешмите отново да потече вода, е минимална. В  20 села чешмите са сухи почти през цялото деонощие, ако вода изобщо се появи тя е мътна и не..

публикувано на 30.07.24 в 16:39

МОН публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас.  Проверката става на сайта  infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г.  На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:36

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище в бургаския квартал "Меден рудник"

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище, в блок 23, в бургаския квартал "Меден рудник". Децата са оставени сами в апартамента.  Те са изведени от пристигналите на място 6-има огнеборци.  Огънят е потушен от 2 противопожарни автомобила.  Децата са отведени за преглед в областната болница.  От бургаската полиция..

публикувано на 30.07.24 в 16:29
Людмила Петкова

Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на КОНПИ и НАП

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на Антикорупционната комисия или Националната агенция за приходите, свързани с твърденията за оказван натиск върху представители от ДПС.  По-рано днес народни представители от ДПС, лоялни на Ахмед Доган, излязоха с позиция, в която казват, че не са получили..

публикувано на 30.07.24 в 16:24
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Трето дете е починало след нападението с нож в град Саутпорт

Трето дете е починало след нападението с нож в детска занималня в град Саутпорт, Северозападна Англия, съобщиха от местната полиция. Пет деца и двама възрастни остават в тежко състояние.  9-годишното дете е починало в резултат на получените наранявания.  Властите смятат, че двамата възрастни са били ранени, докато се опитвали да защитят децата,..

публикувано на 30.07.24 в 15:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за л иберализацията на..

публикувано на 30.07.24 в 15:48