Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителни кампании за празниците в социалните центрове

Снимка: Здравка Маслянкова

Социалните центрове и домове в община Велико Търново започнаха своите благотворителни кампании за Рождественските празници. 

За 17-а година те се включват в инициативата „Ние можем“ като продават ръкоделията си в една от къщичките в началото на коледния базар в старата ни столица. 

С набраните  суми ще бъдат подпомогнати арт ателиетата на социалните центрове, посочи създателят на инициативата Росица Димитрова, директор на общинската социална и здравна дирекция:  

„Можем, защото сме заедно, защото правим всичко с огромно желание. Доказваме, че всеки има място в обществото, въпреки препятствията, които обкръжаващата среда му представя. Подкрепяме се, уважаваме уменията. Искаме да се покажем на обществото с това, което можем“.  


Създавайки красива коледна украса и подаръци, хората от комплекса за социални услуги за пълнолетни с умствена изостаналост се заваляват, но и се чувстват значими, разказа управителят на структурата Мая Божкова

„Младежите и възрастните хора изработиха свещи декупаж, коледни късмети, плетени играчки, играчки за елха от естествени материали, картички. 20 човека са в центъра. Дори днес си говорихме с едната девойка, че тя се чувства значима и успешна, тъй като се справя с повечето неща и е много щастлива, че е на откриването“.  


Валя е 30-годшна и е потребител на социалната услуга. Разказва, че се чувства щастлива, когато се включва в заниманията. Обича да изрязва късметите и дървените украшения. „Пожелавам да сме живи и здрави, щастие“, казва валя. 

Парите от продажбите социалния комплекс ще използва за храна и лекарства на домашния си любимец, да си пращат таксите за кабелна телевизия и да купят материал за арт ателието.  

Социалните центрове за деца и възрастни с увреждания, кризисните центрове, клубовете на инвалида, старческият дом изработват усилено коледна украса, късмети, плетива и ръкоделия

„Росица Генадиева съм от центъра за работа с деца и младежи в Дебелец. Интересното е, че когато видят за какво става въпрос, когато започне процесът на изработка, тогава децата сами изискват да работят и да видят накрая какво получават. Направихме много къщички от естествени материали. Имаме изделия от кратуни, интересно е да се ушие нещо, да се научат. В различните интервали в центъра са от 20 до 50 деца“. 


„Йотка Вълева съм от Съюза на инвалидните в България, общинската организация във Велико Търново. Направихме много и разнообразни неща. Работим основно с естествени материали. Плетем на една и на две куки, имаме гоблени, картини, ангелчета“. 

„Кина Кузнецова съм от дома за стари хора във Велико Търново. Щастлива съм, че мога да участвам в тези прекрасни коледни базари. В старческия дом правим много красиви неща. Аз работя повече с вестници, които навивам на тънки пръчици и плета кошници, бижутерки“. 


„Албена Кръстева съм и съм управител на дневен център за лица с тежки множествени увреждания. 30 са потребителите, които посещават центъра, и сме направили безброй красоти. Нашата дата е 20 декември и тогава ще ги представим. Коледа е човешката топлина, която трябва да си подаряваме един на друг. Пожелавам да сме здрави, ние работим с хора с тежки увреждания и основната идея е дейности като тази да ги накара да се чувстват значими, за са социално активни и да могат да се зарадват“.  

През целия месец декември красивите изделия на хората от социалните услуги ще се продават в къщичката в началото на коледния базар в централния парк „Марно поле“ във Велико Търново. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна