Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Снимка: @Ednorog.BG

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд".

Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи психологически портрети на отрицателни герои и увлекателен разказ, изследващ влиянието, което престъпната им психика и разрушително социопатно поведение оказват върху живота на хората около тях. Зло, което е трудно да бъде уловено в кадъра на всекидневното съществуване, но многократно по-трудно – да бъде назовано и изобличено с думи. Тази тъмна стихия, разпознаваема само по разрушителните последствия върху жертвите, е уловена майсторски в сюжетите на ирландската писателка Лиз Нюджънт.

"Загадката Оливър" е дебютният роман на Лиз Нюджънт, който още с публикуването си през 2014 година привлича вниманието на читателите и критиката в Ирландия. Трилърът се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. Цели четири Ирландски награди е спечелила тя за своите пет романа. Книгите на ирландската писателка са преведени на 16 езика.

Нюджънт е удостоена и с наградата "Жена на годината" в областта на литературата за Ирландия от списание "Татлър" през октомври 2017 г.

През февруари 2021 година Университетът в Дъблин ѝ връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен че работи по своите бестселъри, Лиз Нюджънт води и семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу.

Романът "Странната Сали Дайъмънд" е най-новата история, която Лиз Нюджънт предлага на читателите. Макар да е по-различна от предишните книги на авторката, заради очарователната героиня Сали Даймънд, и в този сюжет ирландската писателка не изневерява на себе си, поставяйки под прожекторите ужасяващата лекота, с която поредната личност с ущърбна психика безнаказано съсипва не една човешка съдба.

След премиерата ирландската писателка на "Странната Сали Даимънд" даде интервю за "Артефир". Чуйте го:


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!