Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"):

"Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал последния мохикан. Почина преди няколко месеца и замисляше тези изложби. Това е едно преминаване." (Мариела)

"Винаги съм го смятал за добър пример за следване. Имахме нагласата за юбилейна изложба за 90-та му годишнина и съумяхме да направим и двете." (Иван)

"Графичните му творби изглеждат като бижута в галерията на МК. От няколко месеца вкарахме в дигиталното пространство на галерия "Райко Алексиев" творбите и успяхме в 3D моделирането на изложбата. Медията беше послушна. Всяка картина в галерия заслужава внимание. Затова сме сложили пейки в "Райко Алексиев", за да могат хората да сядат на тях и да медитират.

Избрали сме и по-монохромни неща от първия му период. Те са в контраст с тези буйни експлозии на големите му картини, в които зрителят се включва. Изложбата продължава до 20 януари. 

Докато е нямал ателие е работил графика, в началото на 60-те са чисто пропагандни. Намерихме и рисунките му с въглен и гравюрите по тях. Иска ми се в следващ момент да представим и портретите му, това е титанична работа да се съберат. Приготвили сме и книга за различни публики в чужбина (Париж, Ню Йорк).

Баща ми взима от предното поколение една грижа, която да предава. Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората. Оставил ни е цели списъци кое къде да участва в книгите. Пътувал е на много места, срещал се е с много хора, хората трябва да са част от това преминаване. Картините са в галериите, но като че ли са нарисувани за нас."



По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна