Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако ПП-ДБ-СС не направят обединение в СОС с ГЕРБ-СДС, тежко на кмета"

Владимир Кисьов: Частично влизане в Шенген е йезуитска работа. Трябва да се настоява за срок

"Румен Радев съвсем ясно се откри, че е на съветска позиция"

| Интервю
Владимир Кисьов
Снимка: БГНЕС

Отдавна трябваше да се повтвърди отношението на България и Румъния към ЕС във връзка с Шенген, защото толкова години изпълняваме критериите за членство, а се измислят все нови неща, които ни спират.

Това каза пред БНР Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи.

"Загубихме много време със служебните правителства и нестабилност в България, когато това не беше основният акцент. А темата за влизане в Шенген трябваше да се поддържа през цялото време. Разбира се и повече политическо и дипломатическо лобиране", подчерта той и посочи, че България има в Австрия сериозен поддръжник - в лицето на Бенита Фереро-Валднер, бивш австрийски министър и еврокомисар, носител на Орден "Стара планина".

Умерен оптимист съм и мисля, че ще получим частично приемане в Шенген, заяви Кисьов, но подчерта, че т.нар. частично присъединяване на България в Шенгенското пространство е "малко йезуитска работа":

"С едно такова решение само на физическите лица ще бъде улеснено пътуването, но икономически няма да се отрази добре на страната. Основните проблеми са с камионите и превозвачите на сухопътните граници. Това е и в двете посоки - и от България към Шенген, и от Шенген към България. Оскъпява се абсолютно всичко. Икономическите загуби ще са и за бизнеса ни, и за потребителите в България"

Задължително трябва да се настоява за срок за пълноправно влизане в Шенген, категорично подчерта той.

Владимир Кисьов изказа подкрепа за усилията на външния министър Мария Габриел за подбор на нови кадри за външната политика на България и нови идеи, които иска да внедри:

"България трябва да бъде фактор на Балканите. Във връзка с международната ситуация, трябва да имаме предвид и хибридната война, която се води от Русия за нестабилността на Балканите".

"Позицията на президентът Румен Радев за БТР-ите за Украйна не подлежи на коментар. Той съвсем ясно се откри, че е на съветска позиция. Не може да поддържаш един агресор и да не оказваш помощ на потърпевшия от агресията", коментира той.

Според Кисьов, който е и бивш председател на Столичния общински съвет, ако ПП-ДБ-"Спаси София" не направят някакво обединение в СОС с ГЕРБ-СДС, "тежко и горко на кмета на София":

"Това е единственият ход, който е в интерес на софиянци. Той е възможен". 

Интервюто на Людмила Железова с Владимир Кисьов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна