Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ и втория сезон на “Съкровени гласове“

Снимка: SY11



Оперната дива Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ за първи път пред родната публика – в третия концерт от първия сезон на цикъла “Съкровени гласове“ в зала “България“.

Цялото преживяване беше наистина съкровено! Преди години не можах дълго да заспя от вълнение, след като гледах за първи път филмиран спектакъл със Соня Йончева. Това беше “Коронацията на Попея“ от Монтеверди. Сега нямах търпение да я слушам в репертоар от същата епоха, в който тя е всепризнат майстор. Да, знаем това и пак се удивлявахме на майсторството й – как постига звучене на гласа като на един от старинните музикални инструменти от 17-и век, как фино бродира като дантела фразите в музиката на Алесандро Страдела, Франческо Кавали, Клаудио Монтеверди, как интелигентно е композирала цялата програма на албума “Прераждане“, в която сред италиански, испански и английски ренесансови и барокови бисери са вплетени красиви аранжименти на “Заблеяло ми агънце“ и песен на АВВА.  

На Соня Йончева партнираха музикантите от Фестивалния оркестър “Изкуството на барока“, водени от цигуларката Зефира Вълова. Партнираха толкова добре, че не само звездната солистка, а цялото събитие беше достойно за най-престижните европейски концертни зали. Когато в първия бис Соня Йончева пееше “Като ангел, минаващ през моята стая“ на АВВА, си мислех за колко много хора в публиката тя е, в красивата си бяла рокля, като един ангел, който им носи надежда и радост в живота! 

“Толкова я обичам тази жена, толкова ме вдъхновява! Седнала на стола, как танцува! Тя има най-свободното поведение на оперна певица на концертни изпълнения, което съм виждала. С крака тропа, пляска. Как обича музикантите си, как раздава обич на публиката, а за гласа й – то е ясно, тя е просто божествена! И плача, и се смея, докато я гледам, но усещането е, че летя“ сподели актрисата Марта ВачковаВ звуковите файлове чуйте всички зрителски впечатления, записани от микрофона на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“.

В навечерието на рецитала си Соня Йончева отдели цял час, за да сподели за слушателите на БНР свои съкровени мисли: за оперното изкуство, за децата и за мисията си като посланик на УНИЦЕФ и за предстоящите Коледни празници. Чуйте интервюто на Росица Кавалджиева с оперната дива в звуковите файлове. В него Соня Йончева разкри и кои оперните звезди ще гостуват у нас през втория сезон на “Съкровени гласове“ – тенорите Виторио Григоло /на 25-и октомври 2024 г./, Пьотр Бечала /на 19-и март 2025 г./, Роландо Вийасон /на 2-и април/ и мецосопранът Джойс ди Донато /на 31-и май/.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени