Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Създаваме истории. Създаваме история“. Юбилейният 50-и Панаир на книгата започва!

| Репортаж

Юбилейният 50-и Панаир на книгата започва на 5-и декември в Националния дворец на културата и ще продължи до края на седмицата (10-и декември). Организатор е Асоциация "Българска книга"

1500 кв. м изложбена площ в НДК, 170 издателства, 100 хиляди различни заглавия. 

Заместник-председателят на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга" - Петя Господинова - разказа, че българският Панаир на книгата е създаден през 1968-а година и е едно от петте най-стари книжни изложения в Европа. Дори Лондонският панаир на книгата е след нашия. 

"Създаваме истории. Създаваме история“ - това е мотото тази година, казва Десислава Алексиева – председател на Управителния съвет на Асоциацията. 

По традиция паралелно с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, посветени на литературата – 11-ото издание на Софийския международен литературен фестивал и 7-ият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.  


Амелия Личева е програмен директор на 11-ия Софийски международен литературен фестивал. 16 на брой са чуждестранните гости от скандинавската и световната литература, които идват за среща с българския читател, съобщи тя.

В програмата на Детския литературен фестивал са предвидени срещи със съвременни писатели, литературни четения, дискусии и творчески работилници, разказва Искра Джанабетска, програмен директор на Детския литературен фестивал.

По време на Панаира на книгата всички срещи и събития са безплатни, а Асоциация "Българска книга" ще връчи годишните си награди за книгоиздаване "Златен лъв". Официалното откриване е във вторник вечер, но щандовете на издателствата ще са отворени от сутринта.  

Репортаж на  Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна