Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежкият писател Атле Нес – най-добрият биограф

Снимка: @ik.izida

В рамките на Софийския международен литературен фестивал предстои участието на известния като един от най-добрите в писателския жанр биография – норвежецът Атле Нес. Читателите могат да се срещнат с него в Мраморното фоайе на НДК. Той ще дава автографи на книгите си. Автор на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей, апостол Павел и Мунк, Нес е превеждан на много езици. С книгата си за Галилей спечелва най-голямата литературна награда в Норвегия – "Браги":

"Добрата биография не трябва да съдържа само факти, а и да е много разказвателна, да има действия и описания, които да са интересни на читателите, за да бъде тя увлекателна. За един биограф е много важно да е обиколил местата, които хората, за които пише са обитавали. Спомням си как, когато писах за Караваджо, се разхождах в Рим и се опитвах да се абстрахирам от средата съвременната и да си представя какво е било тогава.


Една от най-забележителните личности, за които пише Нес, е биографията на Леонардо Да Винчи, който се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса. Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист, трудности в неговия живот, които може би са били предизвикателства пред неговата гениална работа. 

Последният роман на Атле е "Майсторът на палатки", посветен на апостол Павел. Той се основава на вярата, за да преодолееш страха от смъртта. Друга личност, за която норвежецът създава биография – това е Едварт Мунк, най-известната му картина е "Викът" – символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Биографията за Галилео Галилей – бащата на съвременната наука донася наградата "Браги" на Атле. В картините на Караваджо живее, страда или умира животът на Италия:

"Той успява да улови пулса на жестоката действителност върху платното си, живописта му е лишена от наивистичност и затова сякаш трудното му детство е виновно в добрия смисъл на думата" – споделя още Атле Нес.

Повече чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени