Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Надежда Сталянова: "Rizz" толкова добре обрисува характера на младия човек

| Интервю
Проф. Надежда Сталянова
Снимка: Стопкадър

Думата rizz, използвана от поколението Z за описване на способността на някого да привлича или съблазнява друг човек, е обявена от издателството на Оксфордския речник за Думата на годината.

Смята се, че rizz произлиза от средата на думата charisma (харизма). Избраната за слово на годината "показва начина, по който по-младите поколения създават пространства - онлайн или на живо, в които те притежават и определят езика, който използват", каза издателят, цитиран от БТА.

Rizz надделя над Swiftie (дума, използвана за ентусиазиран фен на певицата Тейлър Суифт), situationship (неофициална романтична или сексуална връзка) и prompt (указание, дадено на програма за изкуствен интелект) в годишното решение на експертите от издателството на многотомния Оксфордски речник на английския език. 

Проф. Надежда Сталянова, преподавател в Софийския университет и изследовател на езика на младите, коментира пред БНР, че не е учудващо това, че от Оксфордския речник са се спрели на тази дума:

"Откроявам няколко положителни тенденции в изнамирането на тази дума. Тя е в активния речник на поколението Z, това са всички хора, родени след 2000 г. Това са активните млади хора, които с радост черпят от всичко това, което им предоставя животът. ... Rizz е усещането за собствена стойност, за нещо хубаво, когато флиртуваме с някого, за това, че имаме чар, имаме възможността да повлияем на човека срещу нас по начина, по който ние искаме, е толкова типично, толкова добре обрисува характера на младия човек". 

Според проф. Сталянова е много хубаво, че думи, които назовават радостта от живота, придобиват все повече популярност.

"Езикът ни служи да изразим мислите си и да ги облечем в думи, които да бъдат възможно най-кратки. Rizz е едно съкращение, то е взето от социалните мрежи. Младите хора наистина живеят предимно онлайн. Логично е там да излязат и най-често употребяваните от тях думи". 

По думите ѝ в момента сме свидетели на революционно развитие на технологиите и не могат да бъдат обявявани хората, които предпочитат да се възползват от тяхното удобство, в някакъв тип инвалидност в някаква област.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Надежда Сталянова в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна