Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Генчева от "Възраждане" за смяната в "Пирогов": Целта е да обслужат "сглобката"

Маргарита Генчева
Снимка: БТА

ГЕРБ отказаха да участват в заседанието на Бюджетната комисия вчера и обявиха, че ще бойкотират всички законопроекти, внесени от МС заради уволнението на директора на “Пирогов”. От Министерството на здравеопазването пък мотивираха смяната на доктор Димитров с констатирани нарушения в доклад от проверка на звено “Вътрешен одит” към Министерството.  

Маргарита Генчева - депутат от партия “Възраждане” и член на Здравната комисия в парламента обясни за БНР, че в доклада има данни, че "Пирогов” има задължения, но “задължения имат абсолютно всички държавни болници”: 

“Запозната съм с одитния доклад за периода, през който лечебното заведение е управлявано от доктор Димитров. В този одитен доклад има констатации. Има и отговор от лечебното заведение, както и сигнал от доктор Димитров за оказан натиск. Категоричното ми мнение по отношение на това уволнение е, че това е абсолютно безпринципен подход. Това не е първия одитен доклад, който получаваме в Комисията. Сещам се за поне още един - “Майчин дом - София” - но по него не бяха взети мерки. Никакви! Нито от предходния министър на здравеопазването, нито от сегашния. А там констатациите са даже по-сериозни". 

Становището на "Възраждане” е, че не е работа на НС да се занимава с назначенията и уволненията в системата на здравеопазването, допълни Генчева в предаването "Преди всички" по "Хоризонт": 

"Очевидно е, че причината за тези уволнения е да обслужат “сглобката”. Използват ги, за да се извиват ръцете и да си упражняват натиск. Опитват се да решат политическите и коалиционните си проблеми за сметка на здравеопазването”. 

Генчева припомни, че управляващите са дошли със “сериозни заявки за радикални промени в системата”, но за 6 месеца такива не се виждат, а вместо това НС се занимава с "въпроса за управителя и подуправителя на НЗОК. Беше променен и Законът за здравното осигуряване, пак за да бъде обслужена сглобката”. 

Относно увеличения бюджет за здравеопазване през 2024-та, тя каза: 

"Честно казано на нас не ни е много ясно как ще бъде изхарчен. В този законопроект не видяхме механизъм за контрол за начина, по който ще се изразходват тези средства. Според нас нито хората ще го усетят този милиард, нито системата". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!