Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеите настояват за 50% повече пари през 2024 г.

| Интервю
Снимка: historymuseum.org

Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през следващата година за издръжка и модернизация на фондохранилищата и експозиционните зали, както и за повишаване на заплатите в сектора, тъй като е налице масово напускане на специалисти. 
В момента има сериозен дисбаланс между образованието и културата, каза пред БНР председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски.

"Едно 50-процентно увеличение на средствата за музеи и художествени галерии ще може да се използва за модернизиране на материално-техническата база на музеите и галериите, основно експозиционни зали и фондохранилища, тъй като ние изоставаме в това отношение. Музеите и галериите опазват и съхраняват над 8 млн. движими културни ценности. Бихме искали те да бъдат обгрижвани по най-добрия начин, а това става със сериозни инвестиции. Бихме искали да модернизираме и нашите експозиционни зали".

Другото искане е за повишаване на заплатите, добави Хаджийски в интервю за предаването "Преди всички". По думите му тези пари ще са за да се навакса изоставането през годините за тези работници

"Имаме уверението, че ще бъдат увеличени стандартите", каза той за срещата им с финансовия министър Асен Василев.

Борис Хаджийски беше категоричен, че не са съгласни с евентуално "мизерно увеличение" на стандартите на българските музеи. 

"Ние сме пазители на паметта на нацията. Ние сме пазители на националната идентичност. И тази национална идентичност трябва да се пази с всички сили. Това е добро за всички нас". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени