Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверките на БАБХ не установиха сериозни нарушения при продажбата на риба

Снимка: БГНЕС

Към момента няма информация за сериозни и фрапиращи нарушения при продажбата на риба, показват данните от областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните във връзка с традиционните за тази част на годината засилени проверки на институцията в търговската мрежа.

Очаква се до края на днешния ден да бъдат проверени стотици обекти. Един от проверените обекти бе на столичната улица "Раковски". В него не бяха установени нарушения.

"Колеги ще изискват документи за произход на рибата, ще проверят входящия контрол, записите, които води обекта. Рибата, която е изложена на витрината, е с нормалните показатели за прясна риба. Дали рибата е почистена или не е почистена, също се следи. Имаме в случая наличие и на филетирана риба, за която ще изискваме документи. Към момента, това което виждаме, се съхранява при необходимите температурни условия, правят се замервания с термометър във вътрешността. Всичко е отговарящо", обясни Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните  с ресор контрол на храните и лабораторен контрол.

Тя посочи на какви показатели трябва да отговаря прясната риба.

"С бистра слуз по тялото, прилепнали люспи, лъскави. Очите трябва да са бистри, не трябва да са замъглени. Хрилете трябва да са с приятен розово-червен цвят", каза тя.

При установени нарушения се налагат санкции в размер от 2000 до 4000 лева. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна