Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония

Снимка: Сдружение "Брас перспективи"

По традиция в края на месец ноември, от сдружение „Брас перспективи“ представят най-красивите старинни коледни песни на Севера. Това е лична кауза за Кръстина Денчева. Пред Радио София тя сподели, че всичко започва през 2021 г.

„В началото на 2021 г. беше моето вдъхновение на старата Коледа да започнем този проект, а пък се получи така, че с Дани Николов, който през 2021 г. и 2022 г. беше нашия главен аранжор, си харесахме 26 ноември за премиера на албума. Така тръгна и решихме всяка година на 26 ноември да представяме новите пиеси в този проект“, каза Кръстина Денчева.

Споделя, че избира старинните песни от Север, тъй като много обича зимата и северната култура. Тази година в проекта е представена Естония.

„Естония е една логична стъпка в нашата разходка сред природата на Северна Европа. Ние първата година бяхме във Финландия, втората също частично. Аз още мината година имах тази идея за Естония, но по различни причини не се осъществи. Реших, че тази година вече е времето, в което тази прекрасна държава трябва да се появи в нашия проект“, обясни Кръстина Денчева.

Казва, че е привлечена от мелодичния естонски език. За нея звучи екзотично и празнично едновременно.

Новият албум носи заглавието “Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония”. В него участват както вече свързани с проекта музиканти, така и нови - изпълнители и аранжори. Запазената марка на проекта са петте тромбона. В основата на квинтета е квартетът тромбони от Симфоничния оркестър на БНР проф. Атанас Кафезлиев, Калоян Горчев, Кирил Михайлов и Димитър Стоев. През тази година се присъединява и Кати Шул от оркестъра на Държавна опера Стара Загора.

“Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония” съдържа две пиеси. Първата е със заглавие Läbi lume sahiseva (“В проскърцащия сняг"), а втората - Tiliseb tiliseb aisakell (“Зимни звънчета”).

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени