Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас изпращат към Св. Николай надежди за здраве и просперитет, палят светлините на Коледната елха

| Репортаж

На днешния ден жителите на Бургас изпращат към Св.Николай Чудотворец своите надежди за здраве и просперитет на града. Светецът закрилник на моряците и рибарите е небесният покровител на морския град. На площад "Тройката“ започна големият никулденски концерт, на който по традиция ще бъдат запалени светлините на Коледната елха. През целия ден стотици бургазлии изпълниха улиците на града.

Духът и емоцията на днешния ден са сакрални за Бургас. От 1992-а година денят на Свети Николай Мирликийски Чудотворец е избран за празник на града. Традиционни ритуали, празнични концерти, арт ателиета, шатри с морски сувенири, пунктове за раздаване на рибен курбан от рано сутринта оживиха улиците на града. Стотици бургазлии се включиха в литийното шествие до Моста в Приморския парк, където беше почетена паметта на загиналите рибари и моряци.

На тържествена общинска сесия най-високото отличие Кавалер на „Сребърния кръст на Св.Николай“ беше присъдено посмъртно на големия български артист и бургазлия Апостол Карамитев. Тази година Бургас посвети поредица от културни събития на 100 - годишнината от рождението на актьора. Честванията ще завършат с представянето на филм за Апостол Карамитев. 

След връчването на отличието днес неговият син Момчил отбелаза, че актьорът винаги е бил горд със своите корени. 

Насочваме поглед към големите проекти, които трябва да променят Бургас, с кмета на града Димитър Николов. За забавената реконструкция на емблематината улица „Александровска“ , както и за дългогодишния проблем с дупката на площад „Тройката“ той каза: 

"От няколко години имаме подготвен прекрасен технически проект за довършване и реконструкция, включително за подмяна на водопровод и канализация. Но той не може да се реализира, ако голяма част от дърветата на улица "Александровска" не бъдат отрязани и на тяхно място не бъдат посадени нови, които са адаптирани за градски условия. Ако не ни се пречи, за една година ще видите улица, по която ще Ви е пиятно да се разхождате. Новият проект е прекрасен!"

Запалването на светлините на коледната елха е кулминацията на празника, а на големия никулденски концерт бургаски изпълнители и публиката пеят заедно най-бургаските песни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!