Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божанков: Има ситуации, в които изглежда, че ГЕРБ и ДПС съгласуват решенията си

Явор Божанков
Снимка: БГНЕС

Никой не оправдава и поведението на някои хора в агитките, но тези клипове, които видяхме, това брутално насилие във заведения, хора, които действително не са провокирали по никакъв начин агресия бяха бити и ние искаме да разследваме точно тези истории. Това каза за БНР Явор Божанков от ПП-ДБ, който е член на Комисията за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с организацията, подготовката и опазването на обществения ред във връзка със заявения мирен протест срещу ръководството на БФС на 16 ноември. 

"Целта е да се видим и с хора, които са очевидци, и с хора, които са пострадали, а ако трябва - да изгледаме видео материали, защото такива има много. И ръководството на МВР ще изслушаме. Там има уволнени - заместник-министър и няколко души в столичната полиция. Трябва да видим, когато цялата картина е ясна, докъде стига отговорността и каква тогава ще бъде позицията на ръководството на МВР". 

Парламентарната група на ПП-ДБ продължава да иска оставката на вътрешния министър. В момента няма искане за оставка на министъра на здравеопазването заради рокадите в "Пирогов", допълни Божанков. 

"Академик Денков заяви и смятам, че неговата позиция е достатъчно категорична, че той смята, че това уволнение си е в компетентността на съответния министър". 

Политикът изрази позиция в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че първо трябва да бъдат приети промените в Конституцията, а след това - избрани ръководствата на регулаторите: 

"Изборът на регулаторите си е проблем, да го кажем на жаргон. Колкото и добри да кандидатите на едната политическа сила, другата коалиция ще каже: "Да де, ама този кандидат не го харесвам". И когато имаме 30 регулатора, те в известен смисъл са по-важни от министрите, защото след това Народно събрание, вероятно, тези регулатори в определени сектори ще продължат да управляват своите правомощия и да влияят на развитието на страна. Толкова сложен въпрос, ако се насложи с Конституцията, защото и там има множество гледни точки и множество казуси, не съм сигурен дали крайният резултат във всяко направление ще бъде добър. Затова нашата цел е, първо, промени в Конституцията - там да изгладим всички противоречия и, след като се справим с основната реформа, която си бяхме поставили за цел при формирането на този кабинет, да преминем към избора на регулатори. Там няколко са водещите принципи. Първо, те не трябва да се парцелират: "Ето тука 2 за мен, 1 за теб и 1 за него". Регулаторите трябва да функционират политически неутрално. Не е лесна задача. Трябва също така да спазват взаимния контрол и там да не се избират хора, срещу които има основателни съмнения по отношение на техните професионални качества или пък някакви наказателни производства или съмнения в друга посока". 

"Има базово съгласие, че механизъм за избор на регулатори трябва да бъде създаден, защото всеки избор се превръща в тегоба за управляващото мнозинство", допълни той и коментира ролята на ДПС в управлението:

"За отношенията между ГЕРБ - ДПС и доколко те си съгласуват решенията има ситуации, в които изглежда, че ги съгласуват. Нашите отношения в управляващото мнозинство са с коалицията ГЕРБ-СДС". 

Божанков определи и приоритетите пред НС за декември:

"Важното, което ни очаква тази година, е промените в Конституцията, които ще осигурят. спокойствие в съдебната система. Най-важно е държавният бюджет, който е с рекордна инвестиционна програма за българските общини. Следващата година очакваме по-трудна икономическа година за Европа. Целта на финансовия министър и на нашия кабинет е чрез инвестиции, а и капиталови разходи, българските граждани да имат пълно спокойствие". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени