Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет отчита пропуски в регламентирането на нискоемисионната зона

Снимка: БТА

По темата за въвеждането на нискоемисионната зона от 1 декември 2023 г. в централната градска част на столицата коментар пред Радио София направи новият столичен кмет Васил Терзиев. Какво е неговото мнение и подкрепя ли решението за нейното влизане в сила?

"Това, което ние заварихме в администрацията не работи много добре за гражданите. Налага ни се да се съобразяваме с решение, което е взето от предишния общински съвет, което от моя гледна точка не е изключително добре обмислено, не е добре реализирано и най-важното - не е добре комуникирано. Има пропуски в целия процес. И от това, как ще санкционираме и от това, как преди това трябва да обясним, как ще известяваме този, който е санкциониран, типът санкция, която налагаме, доколко е удачно тя да бъде събрана, или не, за да има дисциплиниращ ефект. Какви са алтернативите, които са предложени, трябва ли да има изключенията, които в момента има и които да доведат в абсолютното заобикаляне на този регламент. Има страшно много неотговорени въпроси, които оставят усещането в гражданите за нещо необмислено и за нещо несправедливо", отбеляза Терзиев.

Той посочи, че през месец март 2024 въпросът ще се преразгледа, за да се реши дали да има такава зона и ако има, то в каква форма да бъде тя. Освен това каза, че у нас има проблем, който много европейски държави нямат и той е свързан с автопарка.

"Това, което още не е заработило, е софтуерът, който анализира и е съществена част от цялото решение", подчерта той. 

По повод избора на председател на Столичния общински съвет Терзиев каза:

"Редица са предизвикателствата, а най-големите са, че оставаме с план-сметката от миналата година. Оставаме с рамката за градския транспорт от миналата година, което довежда до много проблеми за две от най-важните неща, които Софийска община трябва да прави - да организира и да се грижи за градския транспорт и сметоизвозването. Знаете какво се случва, цените на всичко се повишават, има натиск за заплати, има натиск да се инвестират допълнителни средства. Няма да ги имаме. Другото нещо е, че не може да бъде приет бюджет, което означава, че работим с всичко от 2023 година. Общо взето е голям проблем това, да нямаме избор на председател".

Възможно ли е ролята на председателя да заработи на ротационен принцип?

"В правилника няма регламент за това нещо, но може да бъде намерено подобно решение. Това, което със сигурност знам е, че когато има политическа воля, отговорно отношение и разбиране на това, колко е дълбок проблемът, с който трябва да се справим се намира пътя и към техническото му решаване", отбеляза Терзиев.

Репортерът на Радио София Ана Попова беше на ул. "Московска" 33, където беше направен четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС). По думите й преди седмица  кандидатът на ПП и ДБ Борис Бонев е обявил, че се отказва от кандидатурата си и така най-голямата група от СОС е останала без кандидат.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!