Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен ще диагностират малките пациенти с нова апаратура от "Българската Коледа"

| Репортаж
Снимка: Латинка Светозарова


Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски" в Плевен разполага с нова апаратура, дарение от "Българската Коледа".

В Клиниката по педиатрия към болницата вече е доставен апарат за електромиография (ЕМГ) и евокирани потенциали. През последните 2 години от инициативата "Българска Коледа" клиниката се сдобива с два скъпоструващи уреда – ехограф за конвенционална и ехокардиография, както и електромиограф.

Електромиографът позволява да се прецизира диагностиката на заболявания както на нервната система, така и на опорно-двигателния апарат – различни мускулни заболявания, пояснява доц. д-р Николай Българанов, който ръководи клиниката.

"Ние обслужваме Плевен, Ловеч, Велико Търново и Враца, тези четири области", уточнява той.

Педиатърът и детски невролог д-р Венцислава Стоянова разказва, че високоспециализираното и специфично изследване, което могат да извършват специалистите с новата апаратура, намира много широко приложение за диагностика на периферно нервни, нервно-мускулни и мускулни заболявания при децата.

"Една част от тези състояния са доста често срещани, други са рядко срещани и има нужда от специфична и високоспециализирана диагностика. Ранна, точна диагностика. Някои от заболяванията имат скъпоструващо лечение и от изключително значение е навременното диагностициране и започване на лечението в най-ранните етапи от заболяването."

Доц. Чайка Петрова изтъква ползата от електромиографа за децата със захарен диабет, които ежегодно подлежат на скрининг за хронични усложнения, едно от които е диабетната полиневропатия.

"А за нея, освен клиничния преглед, е необходимо и изследване – електромиография, за което ще използваме този апарат."

Снимки: Латинка Светозарова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!