Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато поемаме дългове, те трябва да бъдат насочени към създаване на благоприятна среда за икономически растеж"

Доц. Джеймс Йоловски: Генерирането ежегодно на 3% дефицит води до доста скоростно нарастване на дълга

"Вместо да се завърнем към по-традиционната ни и градивна фискална политика, продължаваме да генерираме големи дефицити, но без реформи"

| Интервю
Снимка: БГНЕС-архив

"Вместо да се завърнем към по-традиционната ни и градивна  фискална политика, която сме водили в предишни години, ние продължаваме с лекомислен похват да генерираме големи дефицити, но без да виждаме реформи".

Това обясни пред БНР доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България, зам. - ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

"Има надценяване на приходите. Прогнозата за икономическо развитие и растеж на БВП е изключително оптимистична. Вече виждаме индикации от Европа и от българската икономика, че вървим към едно забавяне. Ако не изпълним прогнозата за БВП, бихме могли да очакваме по-ниски приходи, които ще доведат до по-висок дефицит"

Към момента все още сме далече от дълговата спирала, но това по никакъв начин не трябва да ни успокоява, обясни експертът. 

"В номинално изражение дългът нараства с високи темпове.  

 В момента той все още е на ниско ниво спрямо средноевропейския. Но е важна и скоростта, с която се повишаваГенерирането ежегодно на 3% дефицит води до доста скоростно нарастване на дълга. Това повишава разходите за лихви. Те доста ще ни тежат в следващите години". 

Когато поемаме такива дългове, те трябва да бъдат насочени към създаване на благоприятна среда за икономически растеж, посочи той. 

"В момента основният двигател на разходите в бюджета са пенсиите. 

Залагаме високи капиталови програми, но те бележат голям процент на неизпълнение". 

Минималната заплата и пенсиите се вдигат, но ако ги вдигаме в номинално изражение, а в същото време има висока инфлация, в реално изражение те ще си останат почти същите и няма да можем да си купим повече, подчерта още Йоловски.

"Това наблюдавахме през последните две години. Когато имаме несъответствие между възнагражденията и производителността на труда, това е много силен проинфлационен импулс". 

Липсва ни и другият производствен фактор – капитал, отбеляза той.

"Не трябва да забравяме инвестициите. Те изостават. 

Оказва се, че не управляваме добре инвестициите сиТрябва да се въведе методика на капиталовото бюджетиране, за да постигнем  по-добро управление на публичните инвестиции и по-високо изпълнение на тези разходи".

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Джеймс Йоловски може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна