Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по отбрана одобри предоставянето на Украйна на зенитно-ракетни комплекси с отпаднала необходимост

4
Заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

След бурни спорове Комисията по отбрана подкрепи предложението България да предостави на Украйна неизправни и с отпаднала необходимост зенитно-ракетни комплекси.

Предложението, подписано от ГЕРБ, ПП ДБ и ДПС, предвижда още България да съдейства при обучението на украински пилоти на Ф-16, включително и за използване на въздушното пространство на България. 

Комисията по отбрана одобри и решението за обучение и подготовка, на ротационен принцип, годишно от страната ни да има и до четири пехотни роти от украинските въоръжени сили. 

Срещу решението се обявиха депутатите на БСП и "Възраждане". От ИТН се въздържаха от гласуването. 

Предложенията на ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ са България да даде неизправни, с отпаднала необходимост преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип Украйна. У нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни, както и да участваме в обучението на украински пилоти на Ф-16. Една от осемте точки предвижда правителството да започне преговори със съюзнически държави от НАТО за разполагане на противовъздушни и противокорабни батареи по крайбрежието. 


Споровете бяха предизвикани факта, че депутатите на БСП и „Възраждане“ заподозряха, че не са се запознали в цялост с решението. Подобна теза изказаха и  от ИТН. Но представителите на вносителите увериха, че всички депутати са запознати с подробностите. Според „Възраждане“ скоростните действия на депутатите с решението са за военен съд. От БСП поискаха списък с това, което ще се дава, за да решат как да гласуват. Част от споровете бяха насочени към зам.министъра на отбраната Атанас Запрянов, който защити позицията на МО, че записаното в искането на депутатите е възможно да се случи.

Никого не предаваме и мислим за държавата си, каза Валентин Радев от ГЕРБ. Той посочи, че дори ракетите на самолетите, които извършват air policing над българското небе, са с изтекъл срок на годност. „Русия знае нашите бойни възможности, говорейки за ракети и боеприпаси. Каква тайна е?", попита Радев. 

Решението се отправи към пленарната зала с подкрепата на депутатите на ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ. БСП „Възраждане“ бяха против. А ИТН се въздържаха. Едно от предложенията в проекторешението е МС да поиска възстановяване на разходите за даденото на Украйна въоръжение и боеприпаси. Това може да стане чрез европейския фонд за мир, каза зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. От 25-та година започваме да получаваме пари по първите доставки, които сме давали в предишните пакети. Запрянов обаче не уточни какъв процент от стойността ще получим. 

Практиката е, че процентът спада. България ще търси пари от този фонд и за дадените от МВР на Украйна БТР-и. Ситуацията с разполагането на противокорабни или ЗРК на съюзници ще е сходна с това, което са направили в Словакия.

Решението от комисията по отбрана трябва да бъде обсъдено и в пленарната зала. Предвид извънредно свиканата комисия по отбрана в четвъртък предложението за поредната военна помощ за Украйна ще се появи в зала съвсем скоро.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия