Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Йосеф Хадад
Снимка: личен архив

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за жестокостите, които са изпитали, в "Мрежата" разговаряме с Йосеф Хадад, арабско-израелски активист и гражданин на Израел. 

Какво се случва със семейство Бибас и тяхното 10-месечно бебе? Как работи пропагандата на "Хамас"? Какви са настроенията в арабската общност в Израел? Какво трябва да знае светът за "Хамас", която нарича собствените си цивилни граждани "мъченици"? Защо това не е червена светлина за тях, че са използвани и манипулирани? Има ли оптимистично решение за конфликта в Близкия изток?

Превод на Мария Хаздай

Йосеф ХададКак се става терорист

"За съжаление образователната система в Палестина е лоша и за сравнение можем да я съпоставим с това, което учат арабите в Израел. В материята няма никакво подклаждане на  омраза срещу евреите или срещу Израел. Разбира се, има крайни малцинства и в страната, но когато видим образователната система и съдържанието, което се преподава в Газа, на Западния бряг или в източната част на Йерусалим, защото въпреки че официално тя е под контрол на Израел, всъщност съдържанието на това, което се преподава на децата, се определя от Палестина, то нещата си идват на мястото. 

Мога да ви дам пример с учебник по математика. Ако е нормално в задача по аритметика да се правят упражнения с количество ябълки – кой колко има и какъв е общият им сбор, то за същата задача в един палестински учебник  се използват експлозиви, войници и терористи, ранени, убити или живи. Аз разполагам с такъв учебник. Когато имаме примери от задачите по математика, които подклаждат омраза и тероризъм, е ясно как се става терорист. Освен уроците се организират и лагери за децата в Газа. Има и видео за летни лагери, в които участват 8-9-10-годишни деца, които преминават военни обучения."

Кой е врагът на палестинците

"Не, това не са нито евреите, нито Израел, нито арабите. Врагът е терористичната организация "Хамас". И ще ви дам за пример как сме виждали и чували палестинците да крещят, но техните гласове остават заглушени от арабските медии. Имаше репортаж на "Ал Джазира", в който говореха с палестинец и той зададе на висок глас въпроса защо войниците на "Хамас" се крият между обикновените граждани, защо използват мирните хора за прикритие? И тогава журналистът просто го избута и избяга надалеч по възможно най-бързия начин. Никой не иска тези хора да бъдат чути, а те, хората в Палестина, питат защо "Хамас" се ползват от тях, защо използват домовете им за щит? 

И сега, след като израелската армия успя да влезе в Газа, имаме доказателства как се копаят тунели, как за прикритие се използват училища, построени от ООН, как се използват болници и под тях има тунели за складиране и на взривни материали? И всъщност "Хамас" държат като заложници не само отвлечените, те държат като заложници и палестинците в Газа. Всеки път когато се изстреля ракета от Газа към Израел, това се превръща в  двойно престъпление, извършено от тяхна страна. Така че "Хамас" е врагът и ако хората ги е грижа за палестинците, за Газа, ако искат да им помогнат, то трябва да подкрепят Израел, защото единствената свобода, която е за тях, то това е живот без "Хамас".

Йосеф Хадад в кибуц Беери след 7 октомври 2023 г.Войната и ООН

"Преди да кажа какви дейности планираме по отношение на ООН, искам да поговоря малко за организацията и как е създадена тя, защото всъщност ООН е лицето на мира, на едни балансирани идеи и същевременно председателят на ООН каза, че това, което се е случило в Израел и Газа, не се случва в условията на вакуум. Редица организации към ООН, както и други организации, занимаващи се правата на жените и пр, не подкрепиха Израел по време на събитията и това е ясен пример за предубедеността на ООН спрямо Израел, и искам тука да посоча, в тази връзка, други страни като Северна Корея, Сирия, Иран, Куба, Венецуела. Там човешките права се нарушават в много по-голяма степен, отколкото това става в Израел, но Израел е в пъти по-критикуван, отколкото са всички тези държави, взети заедно. 

Иначе какво виждаме? Виждаме жертви и от двете страни – палестинци, които загиват, мюсюлмани в Китай биват затваряни в лагери, в Северна Корея даже не могат да вдигнат глава и да дишат, защото са управлявани от диктатор, в Африка и в Близкия изток също има много хора, които въобще не са свободни, но същевременно Израел е обвиняван много повече от всички тях, при положение че страната е единствената демокрация в региона. 

Планираме демонстрация пред сградата на ООН в Ню Йорк и Женева, защото ние не искаме да допускаме това лицемерие, това отношение към Израел и не искаме да допускаме това мълчание."

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени