Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сега одобрението на НС е 8%. С какво самочувствие тръгват да променят основния закон?!"

Георги Пирински: Законопроектът за изменение на Конституцията е пронизан от настройка за обхват на всички власти

"Институциите и процедурите са безнадеждно пробити от нелегитимни задкулисни интереси"

| Интервю
Снимка: БТА

Законопроектът за изменение на Конституцията е пронизан от настройка за обхват на всички власти. Това заяви пред БНР Георги Пирински, бивш председател на НС.

"Тези предложения са всичко друго, но не и обединяващи".

В Конституцията ли е проблемът, запита Пирински.

"Основни начала на обществения живот не се виждат. Институциите и процедурите са безнадеждно пробити от нелегитимни задкулисни интереси"

Той коментира разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии. 

"Конституционните промени трябва да са консенсусни. Има и един по-общ въпрос – дали не противоречат на Конституцията. Дали една част от тях не са от компетентността на Велико народно събрание?"

Георги Пирински смята за недопустимо отпадналото предложение за възможността за двойното гражданство на министри и депутати. 

"Всяко гражданство те ангажира с лоялност към държавата, на която си гражданин. Как си представяме народни представители и министри да бъдат задължени да спазват и българската Конституция, но и тази на друга държава?!".  

Той посочи още, че освен формална легитимност, трябва да има и морална легитимност на управлението. 

"Сега одобрението на НС е 8%. С какво самочувствие тръгват да променят основния закон?!".

Предвижда се три месеца след приемането  на Конституцията да бъдат проведени избори за Върховен конституционен съд и Върховен административен съд  - все от същото т-нар. конституционно мнозинство, което всъщност се оказва една сглобка, уговорила се във всички органи да търгува назначения, отбеляза Пирински. 

Целият законопроект  е пронизан от една скрита, но силно очертаваща се настройка за обхват на всички власти от сегашното конституционно мнозинство, смята той.

"Противопоставянето на президента от страна на управляващото мнозинство е най-порочният мотив за пипане на текстове, които са призвани, когато настъпи политическа криза,  да осигурят продължаване на управлението на страната". 

Целият кръг въпроси, свързани с отбраната, се политизира по недопустим начин, посочи още Пирински.

"Въпросът е не просто да се продължава с доставките на въоръжаване, а с преценка по какъв начин да се съдейства за регулиране на този конфликт и излизане със стратегия, която осигурява националната сигурност на Украйна по надежден начин и едновременно с това се вписва в общоевропейско успокояване на напрежението. Представете си перспективата тази война да стане хронична и да се създаде една нова желязна завеса.

Не е ли ясно, че трябва да се търси възможност час по-скоро да спрат жертвите? Не е толкова немислимо да се тръгне към контакти на дипломатическо равнище. Вярвам, че и в двете страни нараства разбирането, че друг изход няма". 

Стъпките, които бяха предприети за прекратяване на дерогацията и налагане на допълнителни такси, бяха насочени към ограничаване и свиване на дейността на "Лукойл", коментира още той.

"Това е политизация и намерение час по-скоро да се отървем от нещо, което напомня за някаква руска връзка". 

Пирински коментира и случващото се в ДПС.

"Струва ми се, че господин Доган се върна в политиката с нежелание и за малко. Повече от силно съм резервиран за ролята на господин Пеевски - един политик, който при назначаването си за ръководител на ДАНС, предизвика спонтанна и много бурна реакция.  Не мога да приема една такава негова менторско-назидателна роля и поведение". 

Той обясни и случващото се в БСП - партията, към която принадлежи.

"БСП е в кондиция, която й отрежда пето място в НС и я лишава от възможността да бъде двигател на промяна. Градската организация в София успя да състави коалиция и да стане генератор на едно ново ангажиране на гражданите.

Докато БСП е отдадена на това да се възпроизвежда в този си вид, в който се намира сега, ще си остане в това състояние. То е особено угодно за сегашното ръководство". 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Георги Пирински може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!