Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Независимостта на прокуратурата не е самоцел или привилегия

Прокуратурата и промените в Конституцията - политически контрол или европеизация?

Михаил Екимджиев: Тази институция има нужда от преучредяване. Конституцията е спазарена

| Интервю
Снимка: Прокуратура на Република България

За поставяне на прокуратурата под пълен политически контрол предупреди пред БНР председателят на Асоциацията на прокурорите в България и окръжен прокурор на Плевен Владимир Николов.

Това, което касае прокуратурата, няма да се отрази толкова на самата прокуратура, колкото на всички български граждани, смята той относно промените в основния закон.

Владимир Николов  Снимка: Латинка Светозарова

Част от текстовете предвиждат драстично орязване на правомощията на прокуратурата, посочи Николов, който развенчава мита за българската прокуратура като "съветска прокуратура".

Фигурата се изпразва от съдържание – от определян като всесилен главен прокурор до прост администратор, коментира още окръжният прокурор на Плевен.

Друг същностен проблем според Владимир Николов е "поставянето на прокуратурата под пълен политически контрол", защото 6 от 10 члена на прокурорската колегия във ВСС ще се избират от парламента, а главният прокурор е член на съвета по право. Така остават само трима прокурори, които излъчва професионалната общност.

Независимостта на прокуратурата не е самоцел или привилегия, категоричен е председателят на Асоциацията на прокурорите.

В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа.

Това мнение изрази пред БНР адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев.

"Тези хора не просто не са заинтересувани. Те са в зоната си на комфорт в това прокорупционно статукво", каза Екимджиев.

Михаил Екимджиев  Снимка: Личен архив

Според него главните прокурори безсрамно са търгували с прокуратурата в интерес на партии и в частни интереси, затова прокуратурата трябва да бъде подчинена на обществения интерес:

"Вразумена, очовечена, европеизирана и в някаква степен накарана да работи в полза на хората."

"Конституцията е спазарена. Спазарен е нов, тежък компромис с първоначалния замисъл за сравнително сериозни и смислени реформи", заяви категорично Михаил Екимджиев в предаването "Преди всички". По думите му, за да оцелее "тази нехигиенична и позорна сглобка, явно са готови на тежки компромиси спрямо първоначалния вариант".

"Отива се към отпадане на идеята за същинско разделяне на съдебните съвети на прокурорски и съдийски. Остава фигурата на главния прокурор, ще остане методическото ръководство и някак си ще бъде минимизиран надзорът за законност."

"Тази институция има нужда от преучредяване", обобщи Екимджиев.

Повече по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени